Peste câți ani va mai face CE Oltenia profit

După ani la rând în care a înregistrat pierderi considerabile, Complexul Energetic Oltenia ar putea reveni pe profit abia peste șase ani. Este estimarea oficialilor companiei care se plâng că nu sunt șanse să iasă pe „plus” mai devreme din cauza costurilor foarte mari ale certificatelor de dioxid de carbon, dar și din cauza investițiilor pe care le au programate pentru a polua mai puțin ca să se conformeze normelor impuse de Comisia Europeană.

În anii care urmează, compania din Gorj va investi fonduri importante în centralele pe gaze și în parcuri fotovoltaice, ca să polueze mai puțin. Din acest motiv, are șanse extrem de mici să-și revină din punct de vedere financiar.

Conducerea companiei estimează că și anii care vor veni se vor încheia tot pe pierdere ca și ultimii. “În parcuri fotovoltaice, 300 de milioane de euro. În centralele pe gaz, 250 de milioane de euro un grup energetic de 400 de MW. E o sumă importantă. Societatea nu o are acum din surse proprii, dar intenționăm să accesăm din fondurile de modernizare. Acolo există două axe de investiții. Evoluția cash-flow-ului pe perioada 2020 – 2025 arată un cash-flow negativ, o nevoie de sursă de finanțare. Începând cu anul 2026, societatea va deveni pe profit, începe să își finanțeze producția din propriile surse. Vor fi în funcțiune trei grupuri la Turceni, trei la Rovinari și grupurile de gaz”, a declarat Daniel Burlan, managerul CEO, la Accent TV.

Anul 2019 s-a încheiat cu pierderi de circa 800 de milioane de lei pentru compania energetică.

Vizualizări: 3,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: