Rușeț: Ne-am propus să finalizăm negocierile

Negocierea Contractului Colectiv de Muncă al salariaților de la Complexul Energetic Oltenia se apropie de final. Discuțiile vor mai dura doar câteva zile, pentru că trebuie înregistrat în timp util, ca să intre în vigoare la 1 aprilie. Mai sunt însă probleme legate de modul în care va fi împărțit plusul de 66 de milioane de lei la fondul de salarii între cei aproape 13.000 de angajați.

“Ne-am propus să finalizăm negocierile până la 24 martie, să îl putem înregistra până la 31 martie și să îl aplicăm de la 1 aprilie”, a spus Ion Rușeț, consilier al Directoratului CE Oltenia.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a spus că sunt puncte de vedere diferite. “Imediat după ce s-au obținut acele sume pe fond de salarii și pe facilități, au fost câțiva colegi pe partea sindicală care au aruncat sume. Le-au aruncat împărțind suma totală la numărul de salariați și la numărul de luni rămase. Fără să țină cont de eventuale minusuri și de plusuri, pentru că în orice raportare a unui an la alt an pe elemente de cheltuieli sunt anumite chestiuni care influențează pozitiv și altele care influențează negativ”, a explicat Pîrvulescu la un post de televiziune.

Acesta se așteaptă la nemulțumiri. “În momentul în care le-ai aruncat la salariați o sumă, trebuie să faci pe dracu-n patru să ajungi la suma aia. Asta va duce probabil la unele nemulțumiri printre colegi. Cert este că grosul sumei se va împărți în mod egal la toți salariații, va rămâne un mic fond de corecție pentru colegii cu clasele cele mai mici, pentru că sunt diferențe destul de mari între cei cu clase mici și cei cu clase mari. Pe cât posibil, trebuie să mai corectăm”, a explicat Pîrvulescu.

Perioada de valabilitate a noului CCM va fi de doi ani. Ion Rușeț a explicat ce s-a obținut până acum. “Tichetul de masă va crește de la 15 la 20 de lei, cota de cărbune de la 600 de lei la 1080 de lei. S-a avut în vedere că o mare parte dintre colegi au cerut să achiziționeze cărbune pentru propria familie sau pentru familia extinsă, părinți, frați. Cele trei prime anuale au crescut de la 1.100 de lei la 1.300 de lei. Și voucherul de vacanță a crescut de la 2080 la 2230 de lei. Discutăm de un fond de salarii majorat, suntem la etapa simulărilor”, a spus Rușeț.

Vestea bună este că toți salariații vor beneficia de creșteri în 2020. “Că vor fi diferențe între cei cu salarii mai mici și cei cu salarii mari, sunt lucruri pe care le discutăm cu partenerii sociali. Sunt mai multe propuneri, le discutăm pe toate, de luni vom începe în forță simluările”, a mai spus Rușeț.

Vizualizări: 4,307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: