Salată leneșă pentru iarnă

Din categoria murăturilor pentru iarnă face parte şi salata următoare care conţine multe sortimente de legume. Numele de salată leneşă vine din faptul că este vorba de o reţetă foarte simplă şi uşor de preparat.

Salata leneşă este o salată de legume gustoasă și crocantă pentru iarnă. Rețeta este extrem de simplă, iar rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.

Ingrediente:

-300 gr de morcov;

-250 gr de ceapă;

-400 gr de ardei gras;

-400 gr de roșii;

-500 gr de varză.

Pentru 1 borcan:

-1 foaie de dafin;

-1 lingură de ulei;

-3 boabe de ienibahar;

-5-6 boabe de piper negru.

Pentru marinadă:

-1l de apă;

-1 lingură de sare;

-2 linguri de zahăr;

-50 ml de oțet 9%.

Mod de preparare:

Tăiați varza fideluță, ceapa în jumătăți subțiri de rondele, ardeiul gras se taie pai, roșiile se taie în sferturi, pe lungime şi treceți morcovul prin răzătoarea pentru morcov.

Spălați borcanele (1l) cu bicarbonat de sodiu și le uscați şi fierbeți capacele.  La baza borcanelor, adăugați foi de dafin, boabe de ienibahar și piper negru, apoi le umpleți în straturi: morcov, ceapă, ardei gras și îndesați bine cu mâna.

Urmează varza, îndesați, adăugați roșii, ceapă, morcov, varză, presați și mai adăugați un strat de roșii. Dacă aveți roșii delicate și cu coajă subțire, atunci adăugați-le doar la final, pentru că atunci când veți îndesa legumele, roșiile se vor transforma în piure.

Adăugați ulei în fiecare borcan.  În vasul cu apă, adăugați sare și zahăr, ținând cont de proporții, amestecați bine, cât să se topească complet, fierbeți marinada timp de 2-3 minute, adăugați oțet, o mai fierbeți timp de 1 minut și o repartizați în borcane, până la margini.

 Acoperiți borcanele cu capace, le așezați într-o cratiță cu prosop la bază, turnați apă caldă, până sub umeri, și le sterilizați timp de 30 de minute, după ce apa începe să fiarbă. Închideți borcanele ermetic, le întoarceți cu capacul în jos și le lăsați să se răcească complet.

Vizualizări: 1,322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: