Salmonela e de vină pentru toxiinfecţia alimentară de la Lainici

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au finalizat ancheta la Mănăstirea Lainici, unde în urmă cu aproximativ o săptămână 20 de muncitori din zona Moldovei care lucrau la lăcaşul de cult au ajuns în stare gravă la spital cu toxiiinfecţie alimentară. Supoziţiile inspectorilor sanitari cu privire la faptul că salmonela ar putea fi cauza îmbolnăvirii nu au dat greş, acest lucru confirmându-se în urma investigaţiilor de laborator. Datorită faptului că a fost ţinută în condiţii improprii carnea de porc a fost infestată cu salmonela şi i-a trimis la spital pe toţi cei care au consumat preparate din carnea respectivă, externarea acestora făcându-se de abia la începutul acestei săptămâni.

În urmă cu aproximativ o săptămână 20 de muncitori din zona Moldovei, veniţi la Mănăstirea Lainici să lucreze în construcţii au ajuns în stare gravă la spital cu toxiinfecţie alimentară. Reprezentanţii lăcaşului de cult din Defileul Jiului au dorit atunci să ţină acest incident departe de ochii inspectorilor sanitari însă aceştia au fost sesizaţi de medicii care au preluat bolnavii şi ulterior a fost demarată o anchetă pentru a stabili cauzele care au trimis muncitorii în spital. Luând în considerare apariţia şi evoluţia toxiinfecţiei alimenatare, inspectorii sanitari au avut atunci două suspiciuni, una dintre ele confirmându-se în urma analizelor de laborator. 
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică s-au gândit la o infestare cu salmonela a cărnii de porc depozitată şi preparată în condiţii improprii dar au luat în considerare şi faptul că cei care au preparat hrana angajaţilor ar putea fi purtătorii acestei bacterii. S-a stabilit în cele din urmă că salmonela a apărut la carnea de porc datorită faptului că nu a fost păstrată şi preparată în condiţii adecvate. „S-a constatat că este vorba de o salmonela pe carne, datorită nepăstrării corespunzătoare a alimentelor cât şi a produsului finit. Personalului de acolo i s-au făcut analize şi nu prezintă nici un fel de boală, deci sunt perfect sănătoşi. În aceste condiţii sursa de infecţie nu a plecat de la personalul care pregătea hrana muncitorilor”, declară Elena Piţian, purtător de cuvânt, DSP Gorj.
Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi cei de la Direcţia Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentară vor stabili acum sancţiunile pe care le vor da Mănăstirii Lainici. „ Deocamdată nu ne puteam pronuţa cu privire la sancţiuni pentru că sancţiunile legate de produsele animaliere vor fi date de DSVSA, iar inspectorii noştrii vor lua măsuri în ceeace priveşte modul de păstrare a alimentelor pe perioada zilei”, spune Piţian. Chiar dacă nu s-a stabilit încă valoare exactă a amenzii pe care o va primi Mănăstirea Lainici acesta va fi de peste 5 mii de lei noi.


Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: