Salvamontiştii gorjeni învaţă noi meserii

Nivocultor, dameur sau securizator de pistă sunt numai câteva din meseriile pe care trebuie să le înveţe salvamontiştii care au în grijă turiştii de la Rânca. Sabin Cornoiu, seful Salvamont Gorj, a participat la un simpozion pe această temă în Bulgaria şi spune că meseriile cu pricina sunt noi în Europa.

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, împreună cu administratorul pârtiilor de schi din Braşov, a reprezentat ţara noastră în Bulgaria. Alături de ţara gazdă, România şi Franţa sunt partenere în cadrul proiectului internaţional Pisteur. Acest proiect are ca scop crearea de noi meserii în domeniul schiabil: nivocultor (specialistul care prepară zăpada artificială pe pârtiile de schi), dameur (persoana care conduce maşina de bătut pârtia), securizator de pistă (responsabil cu asigurarea condiţiilor de siguranţă pe pârtiile de schi) şi salvator montan. “În cadrul proiectului se vor stabili normele de pregătire şi programa de studiu pentru cei care doresc să se califice în asemenea meserii. Primele dintre acestea sunt meserii noi la nivelul întregii Europe, iar printr-un proiect internaţional s-a impus ca România, Franţa şi Bulgaria să stabilească împreună normele necesare iniţierii şi pregătirii profesionale. Aceste norme vor fi valabile şi pentru restul ţărilor din Europa. La noi în ţară primele trei meserii vor putea fi practicate, deocamdată, doar la Braşov”, a declarat Sabin Cornoiu.

În cadrul întâlnirii ce a avut loc, săptămâna trecută, în Bulgaria, s-a analizat şi zona montană Rânca. “Studiile de caz propuse în ceea ce priveşte salvatorul montan au fost cele referitoare la zona de nord a staţiunii Rânca, zonă în care, din acest an, se va da în folosinţă un nou domeniu schiabil”, a mai precizat şeful Serviciului Salvamont Gorj.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: