Inspectorul general are salariul mai mic decât colegii

Inspectorul şcolar general are salariul mai mic decât mulţi inspectori şi directori de şcoli din judeţ. Veniturile nete realizate de personalul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj pe luna aprilie a acestui an au fost publicate recent pe site-ul instituţiei. Dacă inspectorul general primeşte un salariu de 2422 lei lunar, un inspector de specialitate sau un director de şcoală depăşeşte suma de 3.000 lei. Cei doi adjuncţi, Camelia Bibere şi Gheorghe Mitescu primesc un salariu de 2373 şi de 2428 lei lunar. Conducerea IŞJ Gorj spune că aceste diferenţe apar doar din cauza vechimii pe care unii dintre profesori o au în învăţământ. De asemenea, pe lângă veniturile nete unii director de şcoli mai au şi venituri suplimentare din orele predate sau din gradaţiile de merit. 

Salariile inspectorilor de specialitate din IŞJ Gorj variază între 656 lei, pentru jumătate de normă şi 3023 lei. Cele mai mari sume de bani sunt primite de inspectori precum Ioan Todea sau Theodor Tătaru, care au o vechime de aproape 40 de ani în învăţământ şi toate gradele didactice. Indemnizaţia de conducere pentru inspectorul general este de 50%, pentru inspectorii de specialitate este de 40%, iar directorii de şcoli primesc 35% indemnizaţie de conducere. Theodor Tătaru, inspectorul de sport, a primit în luna aprilie suma de 2931 lei. „Numai vechimea în învăţământ este singurul lucru care ne departajează. Studiile sunt la fel, avem înaltă calificare, toţi avem facultatea. Este vorba numai de vechimea în învăţământ”, spune Theodor Tătaru.  Dacă ar merge la catedră începând cu 1 septembrie, salariile inspectorilor şcolari de specialitate ar scădea cu 40%, cât reprezintă indemnizaţia de conducere pentru un inspector de specialitate. „Doar cu indemnizaţia de conducere ar scădea salariul dacă am merge la catedră”, mai spune Tătaru.  Inspectorului general i s-ar reduce salariul tot cu 40% dacă s-ar întoarce la catedră, pentru că ar primi 10% pentru dirigenţie. „Noi suntem profesori. În general avem toţi gradul I. Din păcate, vechimea mea în învăţământ este de 14 ani şi când se calculează salariul profesorilor se ţine cont şi de nişte tranşe de vechime şi eu mă încadrez la 14-18. Cred că mi s-ar reduce indemnizaţia de conducere de 50%, dar aş avea în plus sporul de dirigenţie, care este de 10%, dacă aş reveni la catedră”, spune Justin Paralescu, inspector şcolar general în cadrul IŞJ Gorj. La ora actuală În cadrul IŞJ Gorj lucrează 36 de angajaţi, trei posturi fiind blocate.

Petre Ciungu, cel mai bine plătit director

Cât despre directorii de şcoli, în topul salariilor se află Petre Ciungu, directorul Colegiului Naţional „Virgil Madgearu”, care primeşte 3960 lei, urmat de directorul de la Şcoala de Arte şi Meserii Turburea, care obţine 3806 lei, de directorul Şcolii Generale din Drăguţeşti, care primeşte 3917 lei sau de directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodorouiu”, Gheorghe Nichifor, care în luna aprilie a obţinut 3605 lei. Printre directorii care primesc cele mai mici salarii se numără cei de la şcolile generale din Dăneşti, Andreeşti sau Godineşti, care au primit în luna aprilie câte 1500 lei.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: