Sancţionat pentru că nu a raportat decesul unui bebeluş

Spitalul din Rovinari a fost sancţionat cu o amendă de zece mii de lei, pentru că nu a raportat decesul unui bebeluş la naştere Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Directorul spitalului, Robert Calotescu, va dispune o anchetă pentru a afla cine se face vinovat de această situaţie, menţionând însă că Poliţia şi Medicina Legală au fost anunţate la timp.

Autorităţile s-au autosesizat în privinţa decesului bebeluşului, aflând din presă despre producerea nefericitului eveniment. Reprezentanţii DSP Gorj spun că cei de la Spitalul Orăşenesc din Rovinari nu au nicio scuză pentru necomunicarea de urgenţă a decesului, asta pentru că în cadrul unităţii există gardă pe toată perioada zilei, până la orele 16 înştiinţarea fiind primită la secretariatul unităţii, iar apoi de ofiţerul de serviciu. „În momentul în care apar probleme deosebite cazul respectiv se raportează în cel mai scurt timp la DSP, iar sancţiunea a fost dată tocmai pentru faptul că acest eveniment nu a fost raportat în timp rapid la DSP. Ne-am autosesizat din presă în ceea ce priveşte evenimentul de la Rovinari. Sancţiunea a fost de 10 mii lei şi a fost aplicată de către colegii mei de la inspecţia sanitară. Din câte am înţeles, bebeluşul s-a născut mort”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Anchetă pentru aflarea vinovaţilor

Conducerea unităţii spitaliceşti spune că va deschide o anchetă internă pentru a stabili cine se face vinovat de necomunicarea la timp a evenimentului. „Anunţurile au fost făcute la Poliţie, la Medicina Legală. În ceea ce priveşte DSP, a fost o omisiune care se lasă cu urmări pecuniare importante. O să stabilim o anchetă internă cu privire de desfăşurarea întregului eveniment”, a declarat Robert Calotescu, managerul spitalului. 

Nefericitul eveniment s-a produs luni seara. Bebeluşul de sex masculin cântărea la naştere peste 3 kg şi a fost născut mort. Mama era obeză, iar pe parcursul sarcinii nu a fost supravegheată de un medic ginecolog, ci doar de medicul de familie. „A fost o însumare de factori. Dânsa a venit deja cu expulzie. Era naşterea în desfăşurare. Din câte ştiu, cel puţin ultima perioadă n-ar fi fost supravegheată de un medic ginecolog. Asemenea riscuri trebuie urmărite fiindcă nu prevezi cum evoluează o sarcină. Din ce spun medicii noştri, mama este bine acum, din păcate n-au putut fi salvaţi amândoi, dar nu din cauza spitalului, ci din cauza acelui cumul de factori care au dus la evenimentul acesta. Era supraponderală, poate şi tensiunea mare pe care a avut-o, suferinţa fetală care era prin lichidul amniotic. Poate dacă era supravegheată sau poate dacă era sfătuită să nască prin cezariană, ar fi stat altfel lucrurile”, a precizat managerul Robert Calotescu.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: