Șase medici audiaţi în scandalul infecţiilor neraportate

Şase medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu au fost audiaţi de poliţişti. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, după ce s-au sesizat din oficiu că nu ar fi fost raportate toate infecţiile din spital. Directorul unităţii medicale se apără. Susţine că toate infecţiile sunt raportate imediat după ce apar. Dar, şi Corpul de Control al ministrului Sănătății a depistat probleme la ultimele verificări.

Audierile au început în această săptămână şi, până acum, au fost deja audiate şase cadre medicale. Medicii şefi de secţii sunt cei care au obligaţia să raporteze aceste infecţii de fiecare dată când apar. „Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Cercetările sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu”, a declarat Victor Ţuhaşu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Gigel Capotă, ar fi ştiut de aceste probleme de anul trecut. „Am văzut în presă. Nu ştiam. Îmi aduc aminte că, prin 2018, a fost o sesizare că într-un bloc operator ar fi fost anumite infecţii nosocomiale care nu au fost raportate. Am trimis o comisie de specialitate să verifice cele sesizate, pentru că sesizarea a ajuns şi la mine. S-au făcut verificări şi am luat toate măsurile. Văd că, după un an, a ajuns şi la Poliţie. Nu am fost chemat la Poliţie, însă avem toată deschiderea şi vom prezenta toate concluziile Poliţiei. Noi avem un serviciu specializat pe aceste infecţii. Infecţiile sunt raportate săptămânal, când se depistează. Când apare o infecţie, ne luăm toate măsurile pentru a interveni inclusiv asupra bolnavului cu medicamentaţia specifică, a aparaturii care s-a folosit şi a spaţiului pentru a le elimina”, a declarat Gigel Capotă, directorul spitalului.

Capotă a explicat că nu ţine ascunse infecţiile şi că au fost luate măsuri ca numărul acestora să fie redus. „În orice spital din lumea asta, pot să apară astfel de cazuri. Nu ţinem nimic ascuns. Nu avem de ce să ascundem aşa ceva. Vreau să cunoaştem realitatea, să raportăm realitatea pentru că aş putea să fiu acuzat că vreau să ascund ceva ca să îndeplinesc acei indicatori din contractul de management, dar ne luăm toate măsurile ca să intervenim în situaţia în care apar astfel de infecţii”, a mai spus Capotă.

De partea cealaltă, sindicalistul Cristi Aldescu susţine că raportarea nereală a acestor infecţii asociate activităţii medicale ar fi o practică. „Nu este în ordine să nu raportezi infecţiile pentru că trebuie raportate. În contractul de management, domnul director Capotă are ca indicator şi criteriu de performanţă aceste infecţii. Are undeva 12-14% să nu depăşească şi are deja 26% infecţii nosocomiale. Toate trebuie raportate. Aşa este corect şi aşa este legal. Se obişnuieşte să se raporteze mai puţine ca să îndeplinească indicatorii de performanţă pentru a nu fi schimbat”, este de părere Cristi Aldescu, lider de sindicat.

Probleme la acest capitol au identificat şi cei de la Corpul de Control trimis la spitalul din Târgu Jiu de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Controlorii au notat în raportul făcut public de puţin timp că au găsit documente pe care erau notate infecţii în Ambulatoriu, dar nu ar fi fost raportate. „Spitalul nu a raportat, în integralitate, infecţiile asociate asistenţei medicale încălcând astfel prevederile OMS 1101/2016 din 30 septembrie, privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei”, se arată în raportul Corpului de Control.

Anul trecut, spitalul a raportat în jur de 40 de infecţii nosocomiale. Cele mai multe au fost în blocurile operatorii ori în saloanele de nou-născuţi.

Vizualizări: 4,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: