Şase mii de hectare, pierdute de stat în procesul cu Obştea Peştişani

Instituţia Prefectului Gorj a pierdut în instanţă procesul în care s-a judecat, alături de alte instituţii ale statului, cu Obştea Peştişani. Obiectul litigiului sunt aproape şase mii de hectare de pădure şi gol alpin, despre care Prefectura, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Apărării Naţionale spun că au fost atribuite ilegal Obştii Peştişani. Preşedintele obştii, Ion Poenaru, se aştepta să aibă câştig de cauză în instanţă.

Procesul a început acum doi ani la Judecătoria Târgu Jiu şi vizează circa şase mii de hectare de teren, din care patru mii de pădure şi circa două mii de hectare de gol alpin. Aceste hectare, spun reprezentanţii Instituţiei Prefectului, au fost reconstituite ilegal în dreptul de proprietate al obştii.
Judecătoria Târgu Jiu nu a fost însă de aceeaşi părere. ”Instanţa de fond a pronunţat o soluţie care nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel prin care a respins cererea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Finanţe, precum şi cererea de intervenţie a prefectului, constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege la reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea Obştii Peştişani”, a spus Liviu Diaconescu, șef Serviciu Legalitate Acte din cadrul Prefecturii Gorj.
Obştea Peştişani este una dintre cele mai mari obști din România, se întinde pe circa 12.000 hectare de pădure și gol alpin. Cele 12 mii de hectare se întind pe raza judeţelor Gorj și Hunedoara. ”S-a considerat că aceste șase mii de hectare au fost reconstituite necuvenit, cu încălcarea legii. Aprecierea a fost făcută de către toate părţile implicate în proces, care erau adversarii obștei, adică Instituția Prefectului, Primăria Peștișani, Ministerul Finanțelor Publice ca reprezentant al statului și Ministerul Apărării Naționale care revendică o unitatea militară din perimetrul obştii”, a mai spus Liviu Diaconescu.

Poenaru: Nu aveam de ce să mă tem
Reprezentanţii Obştii Peştişani consideră că instanţa de judecată nu avea cum să dea o altă soluţie în acest dosar. Ion Poenaru, preşedintele obştii, spune că documentele de proprietate reflectă adevărul și că cele șase mii de hectare au fost ale obștii de la bun început. ”Nu aveam de ce să mă tem. Procesul a început acum doi ani și am avut numai câștig de cauză pentru că terenul este al obștii, am titluri de proprietate, am documente. Practic, obștea nu câștigă nimic acum că cele șase mii de hectare sunt ale ei. Chiar dacă pierdeam, făceam apel”, a spus Ion Poenaru, președintele Obștii Peștișani.
Obștea Peștișani a obținut titlu de proprietate pe cele 12 mii de hectare în urmă cu 15 ani, iar statul român, dar și Ministerul Apărării Naționale și Instituția Prefectului Gorj vor să anuleze o parte din titlul de proprietate.

Vizualizări: 4,407

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: