Sat cu trei familii, dar cu oameni fericiţi

Într-un sat din Gorj unde, în urmă cu două-trei decenii, erau zeci de gospodării, acum mai sunt doar trei familii. Este vorba despre satul Boia din comuna Jupâneşti. Deşi localnicii din zonă îi compătimesc, oamenii spun că se simt foarte bine în cătunul lor. Asta în condiţiile în care nu au apă curentă şi locuiesc pe un deal. Deşi mai sunt doar şapte persoane, acestea nici nu vor să audă să se mute din locul natal. Bătrânii îşi amintesc însă cu nostalgie de perioada copilăriei şi se laudă că satul lor a fost vizitat chiar şi de Tudor Vladimirescu.

 Case părăsite, uliţe înguste şi un drum neasfaltat, asta a mai rămas din Cătunul Boia din comuna Jupâneşti. Aici mai locuiesc doar trei familii, ceilalţi localnicii făcându-şi case într-un sat nou. „Prin anii 60-65, erau case mari acolo, era un sat de toată frumuseţea, cu oameni gospodari, dar pe parcurs aproape toţi s-a mutat în satul nou, de jos”, îşi aminteşte un localnic dintr-un sat vecin. Oamenii din celelalte sate ale comunei Jupâneşti le compătimesc pe cele trei familii care nu au renunţat la locul de baştină. Asta din cauză că au rămas într-o zonă greu accesibilă şi fără apă curentă. „În mare parte, nu mai sunt acolo decât câţiva bătrâni, doar un băiat e mai tănăr. E foarte greu să trăieşti pe dealul acela, lumină au, dar n-au apă, iarna e şi mai rău pentru că nu poţi să cobori dealul ca să ajungi la primărie sau în altă parte. Au noroc că au un magazin prin apropiere ca să-şi poată cumpăra pâine”, a precizat localnicul. Chiar şi preotul care s-a născut şi a locuit la Boia s-a mutat în satul nou.

Trăiesc ca-ntr-o familie

 Deşi mulţi le plâng de milă, cei şapte localnici din Boia spun însă sunt fericiţi şi că nu duc lipsă de nimic. Ba mai mult, susţin că trăiesc ca într-o familie şi că n-ar pleca de aici pentru nimic în lume. „Am rămas puţini în acest sat, dar e foarte bine, ne-am născut aici şi vrem să murim aici. Ne-am obişnuit să trăim ca-ntr-o familie şi ne descurcăm foarte bine. Ne aprovizionăm din ce avem prin grădină, animale avem, păsări avem, trăim sănătos şi asta contează. Dacă vreau să merg la oraş, cobor dealul, merg vreo 2-3 km şi iau autobuzul”, a spus o femeie. Printre localnicii se află şi un copil care face naveta la şcoală. Părinţii lui spun că băiatului îi place să meargă pe jos şi nu se vaită niciodată. „Avem un copil, care este la şcoală, chiar dacă merge pe jos nu se plânge, aici e aer curat, e frumos, stă toată ziua afară, aleargă pe deal, îi place şi iarna, coboară dealul cu sania, îl urca înapoi pe jos şi tot aşa până oboseşte, are poftă de mâncare şi e sănătos. Toţi suntem sănătoşi. Ce motiv am avea să nu fim fericiţi”, se miră femeia. La Boia încă mai există o bisericuţă din lemn, monument istoric, cu care bătrânii se laudă. Oamenii spun că a fost vizitată de Tudor Vladimirescu, de Paşte, în anul în care a avut loc Revoluţia.

Galerie foto


Vizualizări: 9,628

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: