Sat fără maşini şi fără drumuri, vizitat de sute de mii de turişti

Există o singură localitate în lume care nu are nici drumuri și nici mașini. Mulţi dintre noi şi-ar dori să locuiască într-un sat unde nu există nicio mașină şi să nu existe nici drumuri. Pare ireal, dar acest loc există. Este vorba despre satul Giethoorn din Olanda, situat la 100 de km de Amsterdam.

Supranumit Veneția Olandeză sau Veneția Nordului, satul Giethoorn nu are drumuri, ci doar canale acvatice, asemănătoare Veneției. Evident, nu sunt nici automobile, iar de la o casă la alta se ajunge pe poduri înguste, în sat fiind peste 150 astfel de poduri.

Accesul în sat este doar pietonal, dar se poate ajunge cu mașina până la marginea satului, întrucât Giethoorn este împrejmuit de un drum național. Vizitarea Giethoorn se poate face fie cu barca, fie cu bicicleta.

Giethoorn, care în traducere înseamnă „Coarnele caprei”, are o populație de 2.620 de oameni care se deplasează cu ajutorul bărcilor. Prima atestare documentară a satului a fost în urmă cu 700 de ani. Se pare că Giethoorn a fost întemeiat de un grup de nomazi veniți din zona mediteraneeană. Canalele lungi de câtiva metri au fost construite câteva sute de ani mai târziu de călugării din zona care au avut nevoie de o rețea pentru a transporta turba extrasă din apropiere.

Din punct de vedere administrativ, Giethoorn a fost comună independentă până la data de 1 ianuarie 1973, când a fuzionat cu Vollenhove, Blokzijl și Wanneperveen pentru a forma o nouă comuna, mai mare, sub numele de Brederwiede. În zilele noastre, Giethoorn aparține de Steenwijkerland. Conform datelor oficiale, anual, peste 200.000 de turiști vizitează Giethoorn.

Galerie foto





Vizualizări: 4,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: