Satul din Gorj cu cea mai mare medie de vârstă

Există în Gorj un sat la poalele munților, unde se înregistrează cea mai mare medie de vârstă. Vorbim din satul Sohodol de la Tismana, care are aproximativ 950 de locuitori, majoritatea cu vârste înaintate. Localnicii de aici sunt activi chiar și la 90 de ani și cutreieră munții, acolo unde au conace. Secretul longevității este unul simplu, mișcare multă și alimentație sănătoasă.

Satul Sohodol este cel mai aproape de munte și acest lucru se cunoaște în calitatea vieții localnicilor de aici. Nu doar că aceștia sunt puternici și sănătoși, dar trăiesc și mai mult. ”Este cel mai înalt sat din Tismana și media de vârstă este mare. Sunt foarte mulți localnici trecuți de 80 de ani, chiar și la 90 care își pun săcuiul în spate și pleacă pe munte, acolo unde au conace. E sat de moșneni, și vorbim aici de oameni care depun efort și la 90 de ani”, a povestit Marian Slivilescu, primarul care a condus în ultimii patru ani Tismana.

Constantin Sarcină este un astfel de exemplu. La 89 de ani își petrece mai toată vara pe munte, la conac. Bătrânețea nu pare să-i facă probleme prea mari. ”Am conac aici la munte și stau cât permite vremea. Vin nepoții și îmi aduc mâncare și ce mai îmi trebuie. Aerul de aici face minuni. Soția mea este cu 14 ani mai tânără și suferă cu inima, ia pastile. Eu sunt bine. Stau la conac și îmi fac de lucru cu animale, grădină și nici mie nu îmi vine să cred că am ajuns la 89 de ani. Mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine și sănătos”, a spus Constantin Sarcină.

Secretul este unul simplu, însă nu la îndemâna tuturor. ”Este un sat de oameni muncitori. Mai toate familiile de aici au conace la munte și se duc cu săcuiul în spate până acolo, oricât ar fi de bătrâni. Muncesc mult, fac mișcare și, ce este cel mai important, au o alimentație sănătoasă. La conace au grădini și produsele care le fac le ajung o mare parte din an, dacă nu tot anul și nu doar să sunt bio 100%, dar au și o calitate superioară. Puțini sunt cei care cumpără din comerț. Au grădini cu de toate și animale crescute de ei libere pe munte”, a mai povestit Marian Slivilescu.

Vizualizări: 9,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: