Satul în care nu se poate construi nimic

Loviţi de soartă, zeci de localnici dintr-un sat din Roşia de Amaradia sunt privaţi şi de utilităţi. Pentru că zona este cunoscută cu risc de alunecări de teren, primăria nu a putut investi acolo. Autorităţile se zbat să poată introduce măcar apa.

În satul Stejaru mai locuiesc aproximativ 60 de familii. Multe nu şi-au părăsit casa nici dacă zona este afectată des de alunecări de teren. Nici Primăria Roşia de Amaradia nu le-a putut oferi prea mult confort. Oamenii nu au apă şi nici drumul nu e asfaltat.

„Sunt probleme foarte mari, vreo 150 de metri. Sunt alunecări de teren. Din acest motiv, nu putem face investiţii. Ne-am propus alimentare cu apă, asfaltare, nu pot să fac. Lucrăm la un PUZ şi sperăm să obţinem autorizaţii acolo să putem construi legal. Din cauza alunecărilor, nu pot crea niciun fel de posibilitate pentru acest sat. Mergeam să solicit bani pentru proiecte, nu îmi dădea nimeni, fiind zona cu alunecări de teren. Abia găsesc şi proiectanţi pentru investiţii”, a fost explicaţia primarului din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Primarul a mai subliniat că este o chestiune de zile până când va fi gata Planul Urbanistic Zonal pentru acest sat şi va putea demara lucrările. Cu toate acestea, pe o porţiune de aproximativ 200 de metri, restricţia va rămâne valabilă. Nici autorităţile, nici localnicii nu vor putea face vreun fel de construcţie acolo. 

„În primă fază, ne-am gândit la alimentarea cu apă şi asfaltare. Vrem să le permitem şi oamenilor să-şi extindă construcţiile, să construiască. Ei nu puteau până acum să mai construiască ceva. Noi nu aveam voie să le eliberăm autorizaţiile. Va mai rămâne o problemă cu alunecarea de teren, vreo 200 de metri. Acolo, se va menţine această interdicţie. Vom asfalta acest drum doar până la porţiunea respectivă şi vom continua lucrările după porţiunea afectată de alunecări. În acea porţiune nu vom asfalta, ci vom pietrui. Lungimea totală a drumului este de doi kilometri şi 300 de metri. Avem 57 de locuinţe în satul Stejaru”, a mai declarat Cotojman.

Vizualizări: 1,709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: