Scandal între oamenii de cultură. Un festival pentru copii i-a pus pe jar!

Un tărăboi monstru s-a iscat între oamenii de cultură din judeţ pe seama festivalurilor de muzică populară. Publicistul Dorin Brozbă, cel care s-a ocupat de organizarea mai multor festivaluri pentru copii, îi pune la zid pe Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului „Doina Gorjului”, şi Ion Cepoi, şeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Spune că cei doi sunt deranjaţi că le „suflă” concurenţii de la marile festivaluri de muzică populară.

Nemulţumirea directorilor instituţiilor de cultură ar fi plecat de la faptul că Festivalul naţional de folclor al copiilor „Maria Lătăreţu”, organizat de Dorin Brozbă, a avut loc cu câteva zile mai devreme decât Festivalul Naţional „Maria Lătăreţu”. Directorii consideră că din acest motiv au fost puţini participanţi la festivalul-mamă. „Nu aceste sufleţele de copii, de 7-8 anişori, unii veniţi la concursurile noastre şi de la 5-600 de kilometri depărtare de Gorj, sunt vinovaţi de… penuria de concurenţi de la evenimentul organizat de dumnealor, ci credem că doar nişte oameni mari, care nu şi-au dat silinţa să muncească bine şi serios”, a transmis Dorin Brozbă printr-un comunicat de presă.

Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, s-a arătat deranjat de festivalul pentru copii: „L-a pus în coasta Festivalului «Maria Lătăreţu». L-a pus sâmbăta şi festivalul nostru a început lunea. Nu mi s-a părut fair play. S-a creat o confuzie şi toată lumea a acreditat ideea asta. N-au fost niciodată aşa apropiate (...). Fac eu ce trebuie, spun lucrurilor pe nume. Le spun cu voce tare şi unde trebuie, ca să-i fie cald şi directorului de la muzeu, dacă s-a plâns lui Brozbă”.

Nu este de înţeles de ce directorii instituţiilor de cultură sunt deranjaţi de concursurile pentru copii care, în comparaţie cu marile festivaluri, bugetate cu sute de mii de lei, sunt realizate cu bani puţini. Dorin Brozbă s-a oferit să organizeze festivalul Maria Lătăreţu în 2018 şi chiar a garantat participarea a cel puţin 100 de concurenţi. „Facem noi faţă”, i-a replicat directorul Gheorghe Porumbel.

Domnica Trop

Directorul de la „Doina Gorjului” s-a arătat deranjat şi de iniţiativa lui Dorin Brozbă ca anul 2018 să fie declarat „Anul Domnica Trop”, când artista din Isverna, judeţul Mehedinţi, va împlini 80 de ani. „S-a pus problema de ce Dominca Trop vrea să fie venerată în Gorj şi nu la Mehedinţi. Nu pun problema că nu merită, dar de ce noi şi nu cei de acolo. El cere finanţare pentru Festivalul Domnica Trop, ba chiar a venit cu propunerea ca anul viitor să fie anul Domnica Trop. Nu ştiu de ce Gorjul trebuie să cheltuiască bani cu Domnica Trop. Sunt suficiente personalităţi în Gorj care merită să fie omagiate”, a mai spus directorul Porumbel.

Vizualizări: 775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: