Scandal pe tema redeschiderii depozitului de la Roșia

Ecologiștii se opun redeschiderii vechiului depozit al carierei Roșia. Reluarea activității va fi reglementată printr-o hotărâre de guvern, așa cum s-a întâmplat și în 2016, demersurile fiind declanșate de CE Oltenia.

Reprezentanții Bankwatch spun că nu este legală redeschiderea depozitului de la cariera Roșia, fie și printr-o hotărâre de guvern, atâta timp cât nu este autorizat pentru a funcționa. „Depozitul s-a deschis iarna trecută printr-o hotărâre de guvern, dar a funcționat ilegal, pentru că nu scrie nicăieri în lege că un depozit poate funcționa fără acord de mediu dacă se dă o hotărâre de guvern. Adică, dacă dai o astfel de hotărâre să deschizi un depozit, el trebuie să aibă acordul de mediu, iar depozitul de la Roșia nu are. E închis prin ordin de la Garda de Mediu”, a declarat Alexandru Mustață, reprezentant al Bankwatch România.

„Se poate face o astfel de derogare”, explică directorul Nicolae Giorgi de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj, care s-a arătat deranjat de afirmația celor de la Bankwatch. „Pe mine m-au întrebat (n.red CE Oltenia). Le-am spus să-și termine depozitul nou, iar mai departe, dacă vor, conform strategiei energetice sau de siguranță a României, dacă îl vor deschide, să țină cont de condițiile de protecția mediului și să-și armonizeze un program ca să nu creeze disconfort și poluare. Dacă siguranța energetică a unui stat nici printr-o hotărâre de guvern, nici prin nimic nu se poate face, că nu vrea un ONG, nu mă bag în speculațiile acestea”, a declarat directorul Nicolae Giorgi.

Activitatea Termocentralei Rovinari va fi afectată în perioadele geroase în situația în care acest depozit nu va fi redeschis, spune Ion Pisc, directorul de la Termo Rovinari. „Prin nedeschiderea depozitului s-ar diminua din producția carierei Roșia și, automat, va da mai puțin la termocentrala Rovinari, iar dacă ar avea o producție mai mare ar putea să dea pe vagoane și la alte termocentrale, la Turceni și Craiova. La o anumită temperatură, 15-20 de grade cu minus, nu merg nici transportatoarele prin carieră. Nu ne-ar bloca activitatea, dar este posibil să ne creeze anumite probleme”, a mai precizat directorul Ion Pisc.

Vizualizări: 1,803

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: