Scandalul „amenzi pe facebook”, în coadă de peşte

Patru din cele şapte persoane invitate la Poliţia Locală Târgu Jiu, pentru a da explicaţii cu privire la comentariile postate pe facebook, au fost audiate marţi. Poliţia locală consideră că i-a fost lezată onoarea şi demnitatea prin respectivele comentarii, unele injurioase, altele doar critice. După ce presa a semnalat abuzul, Poliţia Locală a cam lăsat treaba în coadă de peşte, în sensul că decizia privind amenda va fi luată după audierea tuturor persoanelor citate. Cum una locuieşte la mii de kilometri distanţă, este puţin probabil ca subiectul să fie închis curând.

Primul dintre cei patru gorjeni chemați la audieri a fost Adi Vitan, un utilizator de Facebook care a comentat că agenții se grăbeau „la apelul bocancilor”. Imediat cum a ieșit afară din sediul Poliției Locale, fiind audiat, Adi Vitan a fost luat la întrebări de către colegii săi, curioși să afle ce amendă a primit. „Nu s-a luat o hotărâre cu privire la amendă. Am dat invitația pe care mi-au trimis-o și actul de identitate. O decizie se va lua după ce vor sta de vorbă cu toți șapte. De venit cred că vom mai veni pe aici, pentru că probabil la final va fi un proces verbal și trebuie să semnăm, să spunem dacă avem obiecțiuni”, a spus utilizatorul de Facebook către colegii săi „comentatori”.

Următorul audiat a fost Marius Enulescu, proprietarul unui service auto din municipiu, pasionat de curse auto. El nu a exclus posibilitatea ca altcineva să îi fi utilizat contul de Facebook, lucru care i s-a întâmplat recent inclusiv unui polițist local, nevoit să facă o precizare în acest sens chiar pe rețeaua de socializare. „Eu le-am spus că nu am nimic cu Poliția Locală, cu instituţia în sine. Chiar nu am nimic, pentru că a fost o întrebare care mi s-a pus în acest sens. M-au întrebat dacă recunosc ceea ce am scris acolo și le-am spus că la minte contul se poate sparge ușor pentru că multe lume intră în sediul firmei și acolo am și rețeaua de internet wireless și contul de Facebook se conectează automat. Cine a intrat pe acolo nu am de unde să știu”, a spus Enulescu, în timp ce un amic de-al său a constatat că un comentariu „neadecvat” l-a transformat peste noapte în infractor. „Eu am spus acolo că se grăbeau băieții la o problemă de matematică, iar ei cum nu se pricep la matematică se grăbeau la o toaletă. Din comentariul meu s-au făcut multe altele, iar eu am ajuns infractor din acest comentariu. Comentariul e pe Facebook, e vizibil, a fost reluat de n ori de alții, acum probabil voi fi amendat, ceea ce nu mi se pare deloc normal”, a spus Dan Burlan, autorul postării menționate.

 Comentarii din Anglia şi Italia

La audieri a fost și gorjeanul care a postat imaginile cu polițiștii locali în acțiune. Gabriel Pârvulescu spune că a descoperit cu această ocazie o competență a polițiștilor locali pe care nu o știa până acum. „Ne-au citat pe șapte dintre noi, deși sunt mult mai mulți cei care au comentat filmulețul postat pe contul meu. Problema este că unul dintre noi este în Italia, de acolo a făcut comentariile. Nu știam că Poliția Locală de la Târgu Jiu are competențe teritoriale până acolo, pentru că trebuie să îmi avertizez și un prieten din Anglia, din Marea Britanie, care tot așa a comentat la filmulețul respectiv. Am întrebat înăuntru la audieri când ne vor da un răspuns și au spus că după ce vor discuta cu toți cei șapte, pentru că vor lua aceeași decizie pentru fiecare dintre noi. Eu le-am spus, serios vorbind, că trebuie să trimită și 3-400 de euro pentru prietenul meu din Italia pentru transport, pentru că altfel el nu o să vină până la Târgu Jiu doar pentru atât”, a declarat Gabriel Pârvulescu

Până la audierea celui aflat în Italia și luarea unei decizii cu privire la aplicarea unei eventuale amenzi, cei chemați acum la audieri au constatat că le-au fost folosite datele personale într-un mod care poate fi ușor pus sub semnul întrebării. Gabriel Pârvulescu spune că el se va consulta cu un avocat și le va cere, la rândul său, explicații agenților care i-au trimis citația acasă. „Eu o să cer niște explicații oficiale despre cum mi s-au accesat datele personale. Cum au ajuns să mă identifice că eu aș fi acela cu contul? Eu mai am un prenume pe care nu îl am pe Facebook, dar care îmi apare pe citație, cu adresa corectă, cu tot ceea ce mă privește. Nu mi s-a părut normal pentru că eu nu am un dosar penal ca să mi se acceseze datele fără să mi se aducă la cunoştinţă. Ei nici măcar nu au vrut să îmi aducă la cunoştinţă că s-au folosit de datele mele”, a  declarat bărbatul.

REACŢIE

Şeful Poliţiei Locale Târgu Jiu, Florin Urdea, a pasat vina scandalului pe un agent constatator. „Agentul constatator va lămuri toate aspectele. Nu ştiu fiecare amendă care se aplică. Fiecare agent constatator aplică amenzile pe care le găseşte în baza legii. Nu am studiat această speţă, pentru că zilnic se dau sute de sancţiuni contravenţionale. Pentru mine nu este o amendă specială. Dacă se găseşte un contravenient, atunci va fi sancţionat“.

Galerie foto


Vizualizări: 1,953

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: