Conflict între rectorul UCB şi senatul Universităţii

Neînţelegeri între rectorul Universităţii "Constantin Brâncuși" din Târgu Jiu și Senatul instituției de învăţământ, condus de Adrian Gorun. Cele două propuneri ale Luminiţei Popescu pentru cele două funcții de prorector au fost respinse de Senat în ședința de vineri, 17 februarie. Curios este faptul că rectorul nici măcar nu a fost invitat să ia parte la această ședință de Senat. Mai mult, sunt informaţii că Senatul ar fi aprobat o metodologie prin care rectorul universității poate fi destituit din funcție.  

 Cele două propuneri înaintate de rectorul UCB Luminița Popescu în ceea ce privește funcțiile de prorector au fost pentru profesorul Cecilia Răbonțu, actualul decan de la Facultatea de Științe Econimice, și profesorul Ștefan Ghimiș, unul dintre cei trei foști prorectori revocați din funcție. Senatul UCB a respins aceste propuneri, iar rectorul Luminița Popescu trebuie să facă alte propuneri. Senatul UCB nu are obligația de a motiva decizia privind respingerea propunerilor, spune rectorul UCB. Dubios este faptul că Luminița Popescu nu a fost invitată să ia parte la șdința Senatului, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Rectorul UCB a explicat că universitatea nu prea mai poate funcționa fără prorectori, fiind probleme legate de semnarea documentelor. Unii dintre foștii prorectori aveau specimene de semnătură pe anumite documente.

Tot în ședința de vineri a Senatului s-ar fi aprobat și o metodologie de destituire a rectorului universității. Sunt voci care spun că președintele Senatului, Adrian Gorun, nu mai agreează actuala conducere a universității. Mai mult, sunt unele persoane din interior care dau ca sigură numirea lui Horațiu Gorun, fiul președintelului Senatului UCB, în una din funcțiile vacante de prorectori, în ideea ca, ulterior, acesta să devină rector. Luminița Popescu spune că nu știe nimic despre această metodologie decât la nivel de zvon. "Cu privire la revocarea din funcțiile de conducere a celor care ocupă funcții de conducere de rector, respectiv prorectori, Carta nu are prevederi. Legea Educației Naționale spune că prin Carta universității trebuie să se prevadă modalități de desemnare, dar și de revocare din funcțiile de conducere. Dacă în Cartă nu sunt prevăzute prevederi cu privire la revocarea din funcție a rectorului, în opinia mea nicio altă metodologie nu poate să vină să completeze Carta ", a declarat rectorul universității.

Altfel spus, Luminița Popescu a explicat că această metodologie nu ar avea valoare în cazul său. Spune despre Carta universității că poate fi modificată în acest sens însă numai după organizarea în prealabil a unei dezbateri, lucru ce la UCB nu s-a întâmplat.

Luminița Popescu a mai spus și că destituirea este una dintre sancțiunile prevăzute de Legea Educației Naționale, dar că în situația rectorului sunt niște prevederi speciale. "Destituirea sau demiterea rectorului se face în conformitate cu prevederile din Cartă și din contractul de management. Eu am un contract de management încheiat cu Senatul universitar în care sunt prevăzute condițiile în care se poate declanșa procedura de destituire", a mai spus rectorul Luminița Popescu. 

Vizualizări: 2,889

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: