Schimbările anunţate de şeful CAS pentru diabetici

Diabeticii de tip 1 vor lua sistemele de monitorizare a glicemiei direct din farmacii. Anunțul a fost făcut recent de Casa de Asigurări de Sănătate.

Diabeticii de tip 1 nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri la spital pentru a-și ridica sistemele de monitorizare a glicemiei. Vestea a fost dată de șeful Casei de Asigurări de Sănătate, în cadrul unei conferințe.

Până acum, persoanele diagnosticate cu diabet zaharat primeau dispozitivele după ce erau eliberate din spitale, procedurile fiind desfășurate cu greutate. Acum, sistemele de monitorizare a glicemiei și consumabilele vor putea fi ridicate din farmaciile din țară.

Prin urmare, procedurile vor fi simplificate. Peste 1,5 milioane de români suferă de diabet, inclusiv copii. Cu ajutorul acestor dispozitive, oamenii își pot ține sub control glicemia, iar agravarea bolii poate fi evitată.

„Încercăm pe cât posibil să simplificăm traseul pacientului și accesul la sisteme de monitorizare, la dispozitive pe care dânșii să le poată procura inclusiv din farmacii de circuit deschis”, a transmis președintele CNAS, dr. Valeria Herdea, la conferința națională “Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți”.

Totodată, ministrul Sănătății a punctat faptul că această schimbare era foarte așteptată de diabetici. „Procurarea acestor dispozitive din farmaciile cu circuit deschis cred că ar uşura foarte mult. Procedurile de achiziție, eu vă spun din casă, spitalele județene, spitalele în general, nu au departamente de achiziție foarte bune, nu este atractivă pentru cei care ar putea să ocupe aceste posturi și au probleme mari”, a spus Alexandru Rafila.

Scopul este ca pacienții să aibă acces permanent la serviciile medicale și tratamente. În special în cazul diabeticilor de tip 1 este necesară prevenția.

Vizualizări: 1,446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: