Şcolile din Gorj, vaci de muls pentru directori

Un nou caz de note falsificate a apărut în Gorj, de data aceasta la Grupul Şcolar Energetic Turceni. Un profesor de matematică reclamă faptul că elevilor săi le-a încheiat un alt cadru didactic situaţia şcolară, cel mai probabil directorul Pasăre, contra unor beneficii. Inspectoratul Şcolar pare să protejeze şi să încurajeze transformarea şcolilor în SRL-uri ale directorilor, dacă avem în vedere faptul că la un colegiu din Târgu Jiu a fost numit zilele trecute un director certat cu legea.

Mai sunt puţine zile până începe şcoala, problemele din învăţământul gorjean se ţin lanţ, inspectorul şcolar general Nicolae Mergea nu este de găsit pentru a da explicaţii, astfel că nu ne rămâne decât să consemnăm evenimentele în speranţa că măcar şefii judeţului se vor sesiza.

Medii falsificate cel mai probabil de directorul şcolii

Gheorghe Munteanu este profesor de matematică la Grupul Şcolar Industrial Energetic din Turceni. În ultimele zile ale lunii august, acesta ar fi trebuit să examineze 65 de elevi, cei mai mulţi de la învăţământul cu frecvenţă redusă, care aveau mediile neîncheiate. Spre surpriza profesorului, la şcoală nu au venit decât vreo 12 elevi. Munteanu s-a mirat de lipsa de preocupare a tinerilor pentru a trece clasa, dar răsfoind catalogul a văzut că mulţi dintre ei aveau mediile încheiate de altcineva. Revoltat, Munteanu a sesizat în scris conducerea şcolii, printr-o adresă trimisă de 1 septembrie directorului Ion Pasăre. Profesorul de matematică nu a primit niciun răspuns şi probabil nici nu se aştepta, dacă avem în vedere faptul că inclusiv în sesizare îi spune lui Pasăre că pe el îl bănuieşte de falsificarea notelor. „Vă rog să depistaţi cine a încheiat mediile dacă nu chiar dumneavoastră. În caz contrar vă rog să aprobaţi demisia de onoare din funcţia de responsabil de comisie la matematică fiindcă nu se poate lucra cu dumbeavoastră“, se arată în sesizarea trimisă de Munteanu directorului Pasăre. Acesta din urmă nu a putut fi contactat ieri pentru exprimarea unui punct de vedere, dar vom reveni în zilele următoare asupra acestui caz.

Munteanu a spus că l-a sesizat verbal şi pe inspectorul şcolar Istfan, dar acesta nu a luat nicio măsură. „Nici nu mă aştept la reacţii din partea Inspectoratului Şcolar. Astă-vară, înainte de închiderea anului şcolar, domnul Istfan a fost în control la noi la şcoală şi a găsit şase clase unde nu se ţineau orele, nu erau nici profesorii nici elevii la şcoală. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură, doar s-au consemnat absenţele în condică“, a povestit profesorul Munteanu.

Primarul din Turceni: „Cu directorul Pasăre nu se poate colabora“

La fel de supărat pe directorul G.Ş.I.E. Turceni este şi primarul localităţii, liberalul Ion Iordache, care spune că nu se poate colabora cu directorul Pasăre. „Mi-e ruşine să spun asta, că mi-a fost profesor, dar chiar nu putem să ne batem joc de o generaţie de copii. La început l-am susţinut pe domnul director, pentru că mi s-a părut bătăios, dar când am văzut ce fel de om este, am ajuns la concluzia că aşa nu se mai poate. Pur şi simplu nu vrea să facă nimic pentru şcoală“, a spus Iordache.

Absenteismul este una dintre cele mai mari probleme la grupul şcolar din Turceni, mai ales că mulţi dintre elevii de la „frecvenţă redusă“ sunt plecaţi la muncă în străinătate. Unii dintre ei nu trec deloc pe la şcoală, nici măcar pe la examene şi singura explicaţie că reuşesc să promoveze este aceea că îşi cumpără notele. Această practică nu constituie un secret pentru nimeni în Turceni, iar felul în care este conceput orarul este relevant în acest sens. Astfel, la Grupul Şcolar Turceni sunt clase cu peste 45 de elevi, care nici nu ar avea loc într-o sală, dar se ştie că unii dintre ei nu au de gând să frecventeze cursurile. De asemenea, nu de puţine ori s-a întâmplat ca în acelaşi interval orar să fie mai multe cursuri decât săli de clasă are şcoala, tot pentru că se ştie că unele ore nu se ţin. O minimă verificare a evidenţelor şcolii ar duce la aceste concluzii, după cum susţin autorităţile locale.

-----------

„Directorul Pasăre a fost găsit de cei de la Inspectoratul Şcolar făcând asigurări de viaţă elevilor în şcoală şi nu s-a întâmplat nimic“.

Ion Iordache, primar

----------

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: