Noroc bun la cochilii de scoici şi melci găsite la cariera Gârla

La câteva sute de metri de albia actuală a Jiului, minerii care lucrează în cadrul carierei Gârla, de la Complexul Energetic Rovinari, au avut parte zilele acestea de o experienţă mai rară. Aceştia au descoperit o cantitate mare de cochilii de scoici şi melci în stratul de pământ excavat la peste 10 metri adâncime, descoperirea lor stârnind interesul reprezentanţilor Muzeului Judeţean Gorj, care au mers ieri acolo pentru a face primele cercetări la faţa locului. 
 Cariera Gârla ocupă o suprafaţă imensă, excavatoarele de aici săpând şi zeci de metri adâncime pentru a scoate la suprafaţă rezervele de lignit, cărbunele ajungând la termocentrală direct pe bandă, fiind foarte ieftin din această cauză. Excavaţiile uriaşe făcute aici de mineri cu excavatoare de mare putere au dus săptămâna aceasta nu doar la descoperirea stratului de cărbune căutat cu mult interes, ci şi a unui mic depozit de scoici şi melci apreciate ca având o vechime de câteva milioane de ani. Pentru mineri surpriza a fost totală pentru că rareori mai găsesc în pământul excavat şi altceva în afară de nisip, argilă sau cărbune. " A fost o surpriză totală, dar plăcută. Nu ne venea să credem că la o adâncime atât de mare au fost odată scoici şi melci pe aici. Nu ne dăm noi seama cum au ajuns cochiliile pe aici, dar cu siguranţă a fost ceva pe aici, o mare sau o apă, ceva, deşi e ciudat că scoicile trăiesc în apa sărată a mării, iar melci la mare nu am prea văzut", spunea unul dintre minerii de la Gârla.
 Atunci când au dat de primele cochilii, minerii nu au crezut că vor descoperi o cantitate mai mare, de abia după ce au continuat săpăturile şi-au dat seama că stratul de scoici şi melci se întindea pe o distanţă de câţiva zeci de metri, descoperirea moluştelor fiind o surpriză pentru toată lumea. "A fost o surpriză plăcută pentru că până acum nu au mai fost făcute astfel de descoperiri. Era ca o plajă de scoici, bine conservate în sol pentru că, în lipsa oxigenului, nu avea ce să le distrugă. În privinţa vechimii, au probabil câteva milioane de ani", a menţionat Gore Popescu, reprezentant al exploatării miniere. Cochiliile s-au sfărâmat însă repede pentru că argila în care erau prinse de milioane de ani s-a uscat, ieri la Gîrla putând fi întâlnite nenumărate bucăţi de pământ în care scoicile şi melcii se vedeau de parcă ajunseseră acolo de câteva ore. Unii dintre angajaţii exploatării miniere au pus deoparte bucăţi de argilă cu cochilii în ele, dorind să le arate şi altor colegi sau prieteni, descoperirea lor fiind una mai rară.

 Muzeul e interesat de descoperirea minerilor

 Directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, a declarat că descoperirea făcută de mineri este de interes pentru instituţia pe care o conduce. Acesta a menţionat că lucrările de excavare trebuiau întrerupte şi anunţată imediat la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu, reprezentanţi ai Muzeului mergând însă în cursul zilei la cariera Gârla pentru a vedea ce măsuri se impun în cazul scoicilor descoperite acolo. "Situaţia de la Gârla este una nefericită pentru că lucrările trebuiau întrerupte acolo pentru a se conserva zona. Dumnealor trebuiau să anunţe Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu, care, la rândul ei, avea obligaţia să trimită o adresă oficială Muzeului şi noi efectuam acolo prospecţiuni. Descoperirea făcută de mineri este, fără îndoială, importantă, iar ca datare, în timp, este vorba fără îndoială de milioane de ani vechime a acestor cochilii, dată fiind grosimea stratului de pământ la care au fost găsite", a menţionat şefului Muzeului Judeţean.


Vizualizări: 322

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: