Scrie epigrame şi face caricaturi cu temă medicală

Îmbină medicina cu epigrama şi caricatura. Este vorba de Dumitru Dalidis, şeful Centrului de Sănătate din comuna Logreşti, care a ales să rămână în satul natal pentru a trata oamenii de aici. Medicul are 61 de ani şi îşi binedispune pacienţii şi personalul sanitar cu epigrame sau le recită poezii.  Dumitru Dalidis este un mare iubit de literatură şi îmbină foarte bine poezia cu medicina.

A făcut Facultatea de Medicină din ambiţie pentru că a vrut să-şi demonstreze de ce este în stare şi că are potenţial. În liceu i se zicea Păcălici, iar în facultate colegii îl strigau Păcală. A fost coleg de facultate cu medicii cunoscuţi din judeţul Gorj, şi deşi a avut posibilitatea să lucreze într-un spital mai mare a hotărât să rămână în satul natal ca să trateze oamenii de aici. „Am putut să lucreze şi în spitale mai mari. Nu am vrut să plec pentru că am vrut să rămân aici. Simţeam că oamenii au nevoie de mine aici. Nu puteam să-i las. Când am plecat la facultate şi-au pus speranţa în mine. Nu am vrut să-i dezamăgesc. M-am întors şi nu am mai plecat de aici“, a spus medicul.

A fost primar la Logreşti

După ce a căzut regimul comunist, Dumitru Dalidis a fost primul primar al comunei Logreşti, iar apoi în două mandate la rând consilier local. Politica i-a adus numai probleme de aceea a decis să renunţe. „Am fost primarul comunei, dar nu ştiu ce a fost în capul meu. Am vrut să fac ceva pentru oamenii de aici. Am fost atacat în politică mai ales în perioada în care eram consilier local, pentru că ţineam cu oamenii, sunt un om credincios, cu frica lui Dumnezeu şi am vrut să fac câte ceva pentru acest spital dacă pot să-i zic aşa. Nu am fost dorit în politică şi m-am retras. Am luat această decizie din cauza oamenilor care mi-au zis clar că nu mă mai votează că au nevoie de medic în comună, că primar se găsesc destui, dar medic mai rar. Nu voia nimeni să vină să lucreze aici”.

De când a ieşit din politică, Dumitru Dalidis a început să facă epigrame şi caricaturi. „De zece ani m-am apucat să scriu epigrame şi să fac caricaturi. Mie îmi place literatura foarte mult, iar medicina fără literatură nu se poate. Citesc foarte mult. Ştiu zeci de poezii. Mi-a plăcut enorm şi îmi place poezia, fabula, epigrama. Le spun şi asistentelor şi bolnavilor poezii, epigrame scrise de mine. Ne aduc zâmbetul pe buze şi zic eu că în felul acesta le fac viaţa mai frumoasă. Caricaturile le am puse peste tot prin spital. Tema epigramelor şi a caricaturilor este una medicală cu influenţă politică”. 

Dumitru Dalidis se mândreşte cu meseria lui pe care o practică cu plăcere, dar şi cu bicicleta lui care de zeci de ani îl aduce zilnic la serviciu. Are doi copii, pentru care ar fi vrut o carieră în domeniul sanitar, însă nu a fost aşa. Băiatul lucrează la primăria din comuna, iar fiica a terminat informatica.  Atunci când nu este la Centrul de Sănătate să trateze bolnavii trebăluieşte prin gospodărie.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: