Scrisoarea magistraţilor: Atacuri fără precedent la adresa a numeroşi judecători şi procurori

Circa o mie de judecători, procurori şi magistraţi asistenţi au semnat o scrisoare deschisă de susţinere a Justiţiei, la câteva zile după ce ministrul Tudorel Toader a propus revocarea şefei DNA. „Toţi procurorii şi judecătorii, inclusiv cei care soluţionează infracţiuni de corupţie, trebuie să se bucure de independenţa şi autonomia necesare pentru îndeplinirea funcţiilor lor şi să nu fie supuşi unor influenţe incompatibile. Acestea se aplică şi mecanismelor disciplinare, iar judecătorii şi procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate”, se arată în scrisoarea deschisă.

Fenomenul corupţiei reprezintă o ameninţare serioasă pentru dezvoltare şi stabilitate, are consecinţe negative la toate nivelurile de guvernare şi subminează încrederea publică în democraţie, susţin magistraţii. „În momentul actual, exprimărilor incoerente ale factorilor politici, într-o ţară măcinată de o corupţie endemică, li se adaugă numeroase acţiuni de manipulare a opiniei publice şi atacuri fără precedent la adresa a numeroşi judecători şi procurori care instrumentează inclusiv cauze de mare corupţie, dar şi a celor mai importante instituţii ale statului, cu rol de apărare şi siguranţă publică, cu precădere Direcţia Naţională Anticorupţie. Mai mult, însuşi Ministrul Justiţiei îşi permite să atace public pe toţi procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, speculând faptul că aceştia administrează probe cu încălcarea legii, respectiv că procurorul şef îşi exprimă public, în presa occidentală, îndoielile cu privire la evoluţia statului de drept în România, ignorând flagrant faptul că libertatea de exprimare în legătură cu buna funcţionare a justiţiei, chestiune de interes public, este protejată de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Consiliul Superior al Magistraturii este singura autoritate statală care gestionează cariera magistraţilor şi are obligaţia constituţională de a apăra independenţa acestora, mai arată magistraţii.
Printre semnatarii din Gorj îi regăsim pe judecătorii Alexandru Bogdan Popescu, Mihaela Profir, Andreea Căprărin, dar lista rămâne deschisă. (A.A.)

Vizualizări: 730

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: