Sculptori din China participă la Atelierele Brâncuşi

Şase artişti plastici profesionişti participă în acest an la tabăra de sculptură de la Târgu Jiu. Blocuri imense de andezit se vor transforma în opere de artă sub mâinile sculptorilor din Bulgaria, Turcia, China şi România. Tabăra are loc la Bârseşti, timp de o lună.

Simpozionul Internaţional de Sculptură din cadrul celei de-a patra ediţii a Atelierelor Brâncuşi se va desfăşura în municipiul Târgu Jiu, în perioada 1 august – 3 septembrie 2018. Artiştii Georgi Minchev din Bulgaria, Nesrin Karacan din Turcia, Zhou Tengxiao şi Zhao Ming din China, Dinu Câmpeanu şi Valer Neag din România au o activitate artistică bogată. Cu toţii se bucură de numeroase expoziţii personale şi de grup, premii şi burse, participări la simpozioane de sculptură în ţară şi străinătate, anunţă autorităţile de cultură. Curatorul taberei de sculptură este, ca şi în anii trecuţi, Vlad Ciobanu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Georgi Minchev este invitat pentru a doua oară la Târgu Jiu, după ediţia din 2013. În vârstă de 52 de ani, artistul a participat la diverse simpozioane de sculptură din Franţa, Luxembourg, Germania, Spania, România şi Bulgaria.

Artista plastică Nesrin Karacan activează ca profesor asociat la Universitatea Mersin din Turcia, Facultatea de Arte, din anul 2000. A avut 11 expoziţii individuale în Turcia şi străinătate. A primit şase premii naţionale şi private.

Artista chineză Zhao Ming este profesor asociat la China Academy of Art şi director adjunct la Place, Space and Art Studio al Institutului de Sculptură şi Artă Publică din Hangzhou. A obţinut medalia de argint în 2014, la cea de-a treisprezecea ediţie a Art Works Exhibitions of Zhejiang Province. Lucrările sale se află în colecţii ale instituţiilor publice din China. Colegul său, Zhou Tengxiao, absolvent al China Academy of Art, a participat, începând cu anul 2010, la expoziţii din China, Australia sau Italia. Este un artist tânăr, dar implicat deopotrivă, prin proiectele sale, şi în viaţa socială.

Cei doi sculptori români sunt artişti cu o mare experienţă profesională, cu numeroase expoziţii la activ, dar şi cu participări la importante simpozioane din ţară şi străinătate. Dinu Câmpeanu, originar din Bucureşti, a realizat numeroase lucrări monumentale expuse în spaţii publice din Slatina, Suceava, Tulcea, Bacău, Bucureşti. Artistul plastic târgujian Valer Neag s-a făcut remarcat în special prin creaţiile sale în sticlă şi lemn, dar şi în piatră. Lucrările sale pot fi văzute în muzee din ţară şi străinătate: Craiova, Bucureşti, Târgu Jiu, Cottbus (Germania), Novi Bor şi Praga (Cehia), Kanazawa (Japonia), Ebeltoft (Danemarca).

Deschiderea oficială a taberei va fi în data de 1 august, ora 13:00, la Centrul multifuncţional al Liceului Tehnologic Bârseşti. Conform regulamentului, artiştii se obligă să execute şi să predea lucrările, realizate în andezit, până la data de 2 septembrie, şi să transmită prin act de donaţie Primăriei Municipiului Târgu Jiu drepturile de autor asupra acestora.

Organizatorii taberei sunt Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu, având ca parteneri Institutul Cultural Român, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Liceul Tehnologic Bârseşti.

Vizualizări: 739

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: