Se cere un tratament egal și corect pentru cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie

O largă majoritate a plenului (516 voturi pentru, 133 împotrivă și 50 de abțineri) a adoptat o rezoluție în care sunt prezentate oficial principiile și condițiile cheie ale Parlamentului pentru a aproba acordul de retragere cu Marea Britanie. Un astfel de acord la sfârșitul negocierilor va avea nevoie de aprobarea Parlamentului European. Prioritățile semnalate în rezoluție sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputații europeni să decidă dacă vor aproba un acord eventual sau nu. Fără aprobarea Parlamentului, acordul nu va putea intra în vigoare.

Deputații subliniază importanța asigurării unui tratament egal și corect pentru cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie și pentru cetățenii britanici care trăiesc în UE. Ei subliniază și faptul că Marea Britanie rămâne un stat membru până la plecarea oficială, acest lucru presupunând drepturi și obligații, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii.

Rezoluția avertizează împotriva oricărui schimb între securitate și viitoarele relații economice între UE și Marea Britanie, se opune oricărei abordări de tipul ”a la carte” sau unei relații bazate pe acorduri separate pentru fiecare sector economic și reiterează indivizibilitatea celor patru libertăți fundamentale pe piața unică - libertatea de mișcare a bunurilor, capitalurilor, serviciilor și oamenilor.

Rezoluția spune că doar atunci când se va fi realizat ”un progres substanțial” în negocierile privind modalitatea de ieșire a Marii Britanii din UE poate începe discuția despre posibile aranjamente tranzitorii. Acestea nu pot dura mai mult de trei ani, iar acordul privind viitoarea relație nu poate fi încheiat decât după ce Marea Britanie a părăsit UE.

I : Cetățenii pe primul loc

Interesele cetățenilor trebuie să fie în prim-plan încă de la început, se arată în rezoluție, unde se arată, de asemenea, că cetățenii irlandezi ”vor fi afectați în mod special”. Deputații cer tuturor părților să rămână angajate în procesul de pace din Irlanda de Nord și să evite o graniță puternică. Circumstanțele speciale prezentate de această situație trebuie să fie o prioritate în acordul de retragere.

Rezoluția avertizează Marea Britanie împotriva oricărei încercări de a limita drepturile privind libertatea de mișcare înainte de retragerea efectivă din UE și cere UE-27 să examineze modul în care se poate răspunde temerilor cetățenilor britanici că Brexit va duce la pierderea drepturilor legate de cetățenia UE.

II : Principiile de negociere

Deputații cer ambelor părți să acționeze cu bună-credință și în completă transparență pentru a asigura o retragere corectă. Rezoluția notează că Marea Britanie ar încălca legislația UE dacă va negocia acorduri comerciale cu state terțe înainte de a părăsi UE și avertizează Marea Britanie să nu se angajeze în negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relații cu UE.

III Obligațiile continuă

Marea Britanie va continua să se bucure de drepturile sale de membru UE până la momentul retragerii. Totodată, va trebui să își îndeplinească și obligațiile, inclusiv cele financiare, care rezultă printre altele din bugetul UE actual pe termen lung. Astfel de angajamente financiare ar putea exista și după data retragerii, se mai spune în text.

IV : Implicarea Parlamentului European

Parlamentul European are intenția de a construi pe elementele prezentate în această rezoluție pe durata negocierilor, de exemplu prin adoptarea unor alte rezoluții, inclusiv privind subiecte specifice sau domenii particulare, se arată în textul adoptat.

V : Dezbatere în plen privind Brexit înainte de vot

În cursul dimineții, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au dezbătut prioritățile pe care le au în negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE. Rolul important al deputaților în negocieri a fost subliniat de Președintele Comisiei UE Jean-Claude Juncker și de negociatorul pentru Brexit din partea UE Michel Barnier, participanți, de asemenea, la dezbatere. (Bruxelles, Aprilie 2017)

Vizualizări: 470

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: