Se luptă în instanţă pentru propriile-i pământuri

Are 70 de ani şi bună parte din ei i-a petrecut prin tribunale pentru nişte pământuri care susţine că au fost ale familiei lui. Constantin Saidac este din comuna Samarineşti şi din 2013 se luptă în instanţă cu primăria din localitate, pentru două terenuri care i-ar fi aparţinut tatălui său. La finele lunii octombrie, bărbatul alături de alţi zece cetăţeni a protestat în faţa Judecătoriei Motru din cauza modului în care instanţele de judecată au soluţionat dosarele lor privind stabilirea dreptului de proprietate.

Constantin Saidac a pornit lupta împotriva primăriei în anul 2013, când comisia locală de fond funciar a refuzat să-l pună în posesie pe aproape trei mii de metri pătraţi dintr-o tarla de 1,4 ha care i-a aparținut familiei. Bărbatul spune că cei aproape trei mii de metri pătrați au fost trecuți în rezerva primăriei după care au fost daţi de autoritățile locale unui alt bărbat din localitate, care a și încercat să cumpere terenul respectiv de la el însă a fost refuzat. ”Practic terenul a fost validat în proprietatea mea de către instituțiile din Mehedinți, pentru că satul Boca a aparţinut cândva de comuna Broșteni din județul Mehedinți. Primăria când mi-a luat acest teren și l-a trecut în rezerva primăriei trebuia apoi să-l împartă către oamenii îndrepățiți, respectiv foștii CAP-iști. Primăria i-a constituit însă drept unui alt cetățean pe pământul meu, cetățean care nu era îndreptățit”, a spus Constantin Saidac, cetățean din Samarinești.
Au urmat expertize peste expertize, unele din ele mincinoase, spune bărbatul. Ba mai mult, pentru a-l pune și mai mult pe drumuri primăria l-a pus în posesia unui teren care aparține unui alt cetățean al comunei. ”Prima expertiză m-a găsit pe mine și m-a pus în posesie pe vechiul amplasament. Celălalt cetățean a făcut și el o expertiză mincinoasă și am ajuns să fiu suprapus cu un alt proprietar. Cei din primărie au spus că terenul pe care m-au suprapus este liber de sarcini și că nu vreau eu să-l iau. Dar, terenul respectiv nu are nici viza Oficiului de Cadastru și are proprietar, pe Dumitru Bengulescu”, a mai spus Constantin Saidac.

Primar: La Revoluție pământul se dădea cu rigla și compasul
Cel de-al doilea teren aflat în litigiu este situat pe drumul dintre Samarinești spre Motru și are o suprafață de 1,39 ha. ”Este un teren lângă Motru, un hectar, îl muncesc, plătesc impozit pentru el, îl am la rol. Diferența de 0,39 ha este ocupată de un al proprietar și instanțele judecătorești tot nu sunt de partea mea. Deși eu am testament din partea bunicii mele care a avut mult teren, peste 50 de hectare în zonă. Am acte de la tatăl meu cum că terenul i-a fost confiscat, a făcut și pușcărie tata pentru aceste pământuri. Sunt nemulțumit de soluțiile instanțelor de judecată, practic mi-au luat pământurile”, a declarat Constantin Saidac.
Primarul din Samarinești, Marian Ardeiu, spune că este o situație complicată pentru că sunt mai mulți moștenitori. ”Ideea este că dânsul a cam pierdut prin instanțe, degeaba spune că nu l-am ajutat pentru că nu aveam cum să-l ajutăm. Acum, suprapuneri sunt peste tot pentru că la Revoluție pământul s-a dat cu metrul și cu compasul. Este o chestiune care se va descâlci destul de greu. Au fost ani când se dădeau poate și o sută de titluri de proprietate pe lună. Și mai este o chestiune, acele persoane cu care s-a judecat aveau titluri de proprietate la data când eu am ajuns la primărie”, a spus Marian Ardeiu, primarul din Samarinești.
În prezent bărbatul de 70 de ani a reluat toate procedurile și speră ca măcar de data aceasta să aibă câștig de cauză.

Vizualizări: 660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: