Se strâng rândurile băieţilor deştepţi

Mă miram de ce, de cîteva zile, s-a îmbăţoşat aşa Mircea Geoană! Nu-mi venea să cred ochilor când, chiar şi după ce s-a răstit Băsescu la el, s-a învârtoşat şi a recunoscut că nu are nici o putere asupra oraganizaţiilor judeţene ale PSD care pot să-şi facă de capul lor politica de alianţe,  indiferent de deciziile şefilor de la Bucureşti. Detaşarea recunoaşterii neputinţei liderului Geoană ne-a fost servită pe motiv de democraţie internă a partitului. Măi să fie! Scotocind mai adânc în cotloane şi bâjbâind prin fumul fumigenelor lansate de bătăile dinte bodyguarzii bucureşteni care au acaparat opinia publică ne-au atras atenţia o ştire şi o declaraţie, ambele legate de prezidenţiabilul neputincioso-democrat.

Ştirea spunea că a fost schimbat preşedintele băncii Eximbank, bancă la care statul este acţionar majoritar, cu nimeni altul decât Ionuţ Costea, celebrul cumnat al celui de-al doilea om în stat. Aproape în acelaşi timp cu ştirea a fost lansată declaraţia lui Geoană prin care ameninţa băncile din România că dacă nu  reiau creditarea, statul se va îndrepta spre CEC şi Eximbank, două entităţi bancare cărora  autorităţile le-au dat fonduri suplimentare pentru capitalizare şi pentru fonduri de garantare  în valoare de 100 milioane de euro. Taman acum la una dintre ele s-a şi instalat cumnatul vorbitorului!

Dacă facem un mic efort de memorie şi ne reamintim întâlnirea de la Cotroceni unde oamenii de afaceri, reprezentaţi de celebrul George Constatin Păunescu, cereau din răspunderi fonduri de garantare pentru IMM-uri,  putem să observăm că se închide cercul. Pentru ce merite deosebite a fost promovat Ionuţ Costea? Silvicultor la bază, Costea în anii 1995 făcea parte din societatea Minola alături de un ţepar de bănci celebru, Petre Paul Ţârdea. Minola a cumpărat în rate, de la FPS, 65% din acţiunile celei mai bune fabrici de mobilă din Piatra Neamţ, Pamex. Banii pentru prima rată i-a luat de la celebrul SAFI. După ce a luat pachetul s-a grăbit să-i dea din el 51% societăţii ELVILA International SA, adică liberalului Cataramă care a început să exporte toată producţia fabricii de mobilă. Pe atunci cumnatul Mircea nu era politician celebru. După ce a plătit prima rată la FPS, Minola lui Costea şi a lui Târdea a dispărut în ceaţă şi n-a mai plătit nici un leu, fapt ce ar fi trebuit să ducă la anularea contractului de vânzare cumpărare dintre Minola şi FPS şi mai departe dintre Minola şi Elvila. Nici în ziua de azi ţeapa nu a fost lămurită!

Costea, pe vremea când cumnatul său era ambasador al României la Washington, după ce câţiva ani fusese purtător de cuvânt la MAE, funcţie ocupată imediat ce se întorsese de la şcoala de politică din Franţa, a fost promovat, oare cum-, în ministerul de finanţe, poziţie de unde a avizat afacerea proiectului ROMAG. Proiectul a fost destinat agriculturii şi, în urma derulării, Statul Român a primit o gaură de 90 milioane de dolari la nivelul anului 2000. Iniţial proiectul trebuia derulat de două firme americane, numai că după vizita fostului premier Ciorbea în America şi după un sejur petrecut de Geoană pe un iaht a intrat pe fir compania Transchem, care a băgat pentru prima dată în ţară produsele modificate genetic. Mihaela Geoană, soţia filantroapă a celui de-al doilea om în stat, are şi ea afacerile ei profitabile dacă ne gândim că prin firma făcută cu verişorul după mamă, Barba, a vândut mai multe hoteluri de unde a încasat comision. Unchiul după mamă al celei de-a doua doamne din stat, Mihai Barba, nu este altul decât cel care deţinea 30% din compania SITI SA, societate care a coordonat activitatea informatică în cadrul Programului de privatizare în masă, deţinând totodată procent semnificativ din REGISCO, registratorul care a devenit depozitarul central al pieţei bursiere din ţara noastră. Despre soacra lui Geoană, Margareta Costea, fostă Barba, nu mai spunem nimic decât faptul că se bănuieşte că şi-ar fi cerut despăgubirile pentru bunurile rămase în Bulgaria la Uzuni şi de aceea ar fi pus-o ginerele pe şefa lui de cabinet preşedintă la ANRP Bucureşti. Şi noi care credeam că Geoană este prostovan cum l-a făcut mentorul său Iliescu!

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: