Se supără şi FMI!

S-au supărat FMI-iştii şi sunt gata să plece spunându-ne, aşa în treacăt, că nu ne mai dau următoarea tranşă. Supărarea exprimată de şeful comisiei este legată de ordonanţa 50, cea care  reglementează raporturile dintre bănci şi clienţi, chiar şi pentru contractele încheiate anterior intrării ei în funcţiune. Funcţionarii  Fondului apără cu înverşunare interesele băncilor străine din România, mergând până acolo încât ameninţă cu măsuri dure: tăierea creditelor şi neîncheierea unui nou acord cerut de România.

Ameninţările le-a făcut şeful delegaţiei după ce săptămâna trecută n-a vrut să fie de acord cu nici o măsură de îndulcire a situaţiei economice a românilor, ţinând-o gaia maţu că aşa cum este acum este cel mai bine, pentru ei bineînţeles, şi că dacă din decembrie când expiră legalitatea tăierilor celor 25% din salariul bugetarilor avem de gând să revenim la vechea formă a salariilor am putea să ne uităm mult şi bine la  soare, că de o eventuală tranşă nici nu poate fi vorba.

Până la urmă Frank, şeful delegaţiei, a început să se poarte ca un premier al României şi să ne spună ce trebuie să facem şi ce nu, cum să stăm bubico, ca să ne primim prăjiturica. Îmi vine să-l înţeleg pe parlamentarul de Gorj, Mugurel Surupăceanu, care printr-o scrisoare adresată directorului general al FMI a cerut schimbarea lui Frank. La citirea scrisorii cred că directorului general al FMI a început să-i tremure izmenele pe el de frica lui Mugurel, care bănuiesc că l-a ameninţat că dacă nu-l schimbă pe funcţionarul din România n-o să mai ia niciodată credit de la FMI şi-o să fie nevoit organismul financiar să stea cu banii pe stoc până s-or mucegăi.

Se pare că supăratul Frank s-a dus şi la PNL, unde a cerut să i se spună câteva măsuri credibile pe care le-ar promova acest partid şi bineînţeles părerea acestui partid faţă de acordul viitor. Nu ştiu dacă şeful delegaţiei a citit sau nu presa de după vizita la partid, dar răspunsul lui Crin Antonescu a fost de un tembelism feroce. Adică el, Crin, marele Crin s-a dus la întâlnire aşa din politeţe, că delegaţia FMI nu-l interesează.

În ultimul timp, şi cam de multişor, Crin Antonescu pare dezinteresat de tot ce ne interesează pe noi toţi şi ne-o spune aşa din vârful buzelor, cu un dispreţ demn de o cauză mai bună. La finalul acestui joc de-a supăratul şi plecatul cu păpuşile situaţia va fi cu siguranţă aşa cum vrea Fondul pentru că din nefericire nu suntem în stare să trăim pe banii noştri, iar retragerea Fondului ar însemna un semnal urât de tot pentru ceilalţi potenţiali creditori. Anul 2011 se va contura acum, în discuţiile cu Fondul Monetar, şi după cum se observă el nu poate aduce nimic bun. Şomaj, tăieri de cheltuieli care înseamnă chiar şi tăieri de salarii, vânzarea de participaţiuni ale statului şi multă, multă tristeţe sunt câteva din perspectivele 2011.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: