Seceta de la Lupoaia, subiect de film pentru ecologişti

Problemele pe care le au localnicii din satul Lupoaia cu apa care le-a dispărut din fântâni de când exploatarea minieră din zonă a ajuns lângă casele lor a devenit subiectul unui film, dar şi a unui semnal de alarmă pe care activiştii de mediu au ținut să îl tragă în mod public.

Asociația Bankwatch a lansat miercuri filmul respectiv pe internet, sătenii care nu mai au apă în fântâni de luni de zile spunându-şi necazurile şi greutățile cu care se confruntă. Ei primesc apă acum de la o conductă care aparține de exploatarea minieră, dar apa nu este potabilă şi e furnizată la program. Cine nu e pe acasă între 9-11 şi 16-18 trebuie să se descurce pe cont propriu. Activiştii de mediu şi localnicii au solicitat modificarea programului respectiv, dar nimeni nu i-a luat în calcul până acum. Mai mult, anul trecut, de sărbători, conducta a înghețat, iar problemele generate de lipsa apei au durat vreo trei săptămâni.

Acord de mediu suspendat în instanţă

Într-un comunicat de presă, asociația amintită a precizat: „Cariera Lupoaia este una din cele opt pe care Complexul Energetic Oltenia plănuieşte să le extindă. Procedura legală prevede realizarea unei analize temeinice a impactului asupra mediului şi sănătății populației, dar Acordul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj realizează doar o evaluare superficială şi este bazat pe studii învechite. Acest fapt a fost semnalat în instanță de Asociația Bankwatch, iar Tribunalul Bucureşti a suspendat acordul de mediu care permitea extinderea carierei. Până la o decizie definitivă a instanței cu privire la anularea acordului de mediu, CEO nu poate efectua nici un fel de lucrări în perimetrul aferent extinderii”.

BLOCAJE

Bankwatch şi Greenpeace s-au implicat activ în ultimii ani în blocarea unor activități miniere din județ care generau probleme de mediu, organizațiile intentând procese  Complexului Energetic Oltenia şi organizând chiar proteste în speranța că vor sensibiliza autoritățile în privința greutăților pe care trebuie să le îndure gorjenii care trăiesc în preajma exploatărilor miniere. „În ultimii ani, carierele imense de lignit din județul Gorj s-au extins din ce în ce mai aproape de satele care le mărginesc. Astăzi, excavatoarele au ajuns la câteva sute de metri de case şi au adus cu ele praf, vibrații şi zgomot, iar pânza freatică a fost contaminată sau distrusă. Cazul comunității din Lupoaia nu este unul singular. Şi localnicii din satul Roşia de Jiu, Gorj, se confruntă cu aceleaşi condiții precare de trai – lipsa apei, poluarea fonică şi aerul irespirabil”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

Vizualizări: 3,822

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: