Secretul maramureşean pentru varza murată aromată

Luna noiembrie este cunoscută ca fiind perioada în care gospodinele se pregătesc pentru a pune murături și varză pentru sarmale. În cazul verzei murate există anumite secrete pentru a păstra o aromă specifică pe tot parcursul iernii.

Pentru ca varza să fie gustoasă și perfectă pentru a prepara cele mai bune sarmale de Crăciun, gospodinele din Maramureş atrag atenţia asupra unor anumite detalii pe care nu trebuie să le treceţi cu vederea.

Pentru început este necesar să cauți verze mari, sănătoase, cu frunze lipsite de imperfecțiuni sau pete. Este indicat, de asemenea, ca frunzele de varză să fie mari mari decât palma și subțiri la atingere. Greșeala pe care cei mai mulți dintre români o fac este atunci când pun varza în butoaie de plastic. Gospodinele din Maramureș spun că secretul constă în a păstra varza în butoaie de lemn, pentru ca gustul lor să nu fie alterat.

În primul rând verzele se spală și se curăță de imperfecțiuni. Nu uita să îndepărtezi frunzele care sunt rupte, pătate sau mușcate de insecte.  Apoi se va lua fiecare varză în parte și se va scobi în mijlocul legumei, pentru a scoate cotorul. Poți folosi un cuțit cu lamă ascuțită sau ușor rotunjită. Gospodinele pun câte un pumn de sare în mijlocul fiecărei verze, în locul de unde ai scobit cotorul. Se pun verzele în interiorul butoiului din lemn, iar după fiecare strat de varză presară o lingură de sare grunjoasă.

Gospodinele din Maramureş mai pun hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, boabe de porumb și muștar pentru ca verzele să fie extrem de aromate, odată ce s-au murat. Ingredientul secret pe care gospodinele din Maramureș îl folosesc pentru a da un plus de savoare verzii murate este însă gutuia tăiată felii în butoi.

După ce ai adăugat toate elementele necesare, tot ce trebuie să faci este să torni apă până în buza butoiului sau până ce toate verzele au fost acoperite de lichid. Lasă-le la murat timp de 3 zile, apoi, o dată la câteva zile trebuie să vânturăm apa din butoi, cu ajutorul unui tub sau furtun. Varza va fi gata în aproximativ 30 de zile.

Vizualizări: 6,664

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: