Şefii CEO se retrag de la negocieri şi îndeamnă sindicatele la grevă

Sindicaliştii trebuie să se hotărască, semnează contractul de muncă sau declanşează conflict de muncă, le transmite managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Dacă până acum sindicatele dădeau ultimatumuri, ieri, Ciurel a dat termen limită pentru a ajunge la o înţelegere, altfel membrii administraţiei nu vor mai participa la negocieri. În replică, preşedintele comisiei de negociere din partea sindicatelor, Marin Golea, spune că „Ciurel nu ştie ce vorbeşte“.

Laurenţiu Ciurel a declarat ieri că miercuri bătuse palma cu liderul Marin Condescu, dar lucrurile s-au schimbat între timp. „Eu am făcut o promisiune domnului Condescu, să nu vorbim până nu-l terminăm. Alaltăieri dacă mă întrebaţi spuneam că e gata, aşa s-a înţeles, am şi bătut palma, mai era partea scrisă de negociat, după care ieri (n.red- miercuri) s-a mai întors puţin situaţia. Încercăm să-l finalizăm la începutul săptămânii viitoare. Nu mai putem negocia o jumătate de an. Nu mai pot să blochez atâta TESA, la negocieri sunt zeci de persoane, stau înşiraţi pe aici, avem şi altceva de făcut. Dacă ei cred că trebuie să facă acţiuni de stradă nu au decât să le facă. Am şi zis să le fie transmis astăzi (n.red-ieri) că până duminică trebuie apropiat de final, e joi. Vineri, sâmbătă şi duminică, vor sta până la zece noaptea, de luni încolo participarea administraţiei va fi mult mai sporadică, adică vor fi prin rotaţie 2-3 directori, restul se vor întoarce la muncă. Sper la începutul săptămânii viitoare să anunţăm semnarea CCM, dacă nu, alternativa e declanşarea conflictului de muncă“, a declarat Laurenţiu Ciurel. 

„Aproape zilnic am fost şi eu, dar nici nu pot să ţin zece directori cu salarii de salarii să stea săptămâni sau luni de zile blocaţi în procedura de negociere. Noi avem o opinie, am exprimat-o, ni s-a părut că s-a înţeles, dar dacă sunt atâtea schimbări eu cred că nu o să mai putem să continuăm. Eu cred că de săptămâna viitoare, la o dată încolo, nu o să mai putem să participăm pentru că nu mai putem efectiv. Nu ne retragem, dar ne-am făcut cunoscută propunerea şi asta e“, a continuat Ciurel.

Ciurel îi lasă pe Condescu fără 70 de miliarde

Ciurel a spus că bătuse palma pentru ca 100 de milioane de lei din fondul de salarii să fie transformaţi în nişte pachete care să ajungă la salariaţi doar dacă sunt atinşi indicatorii economici. „Stabilisem o nouă concepţie de management pe obiective, în sensul că erau nişte pachete şi pe energie şi lignit care s-ar fi eliberat doar în anumite condiţii de rentabilitate. Nu mai luăm bani indiferent pe ce producţie sau cantitate de energie se vinde. Acceptă propunerea, dar nu mai acceptă componenţa acestor pachete şi faptul că ar fi fost o nivelare prea bruscă şi s-a cerut să fie mai în trepte a drepturilor salariale pentru că acum sunt diferenţe relativ mari“.

Managerul CEO a mai afirmat că acea cotă de 6,5 la mie din fondul de salarii, destinată sindicatelor, nu va mai fi acordată. „Nu va mai exista cota sindicatelor. Era vorba despre câteva zeci de miliarde pe fiecare din unităţi, 60-70 de miliarde, n-am făcut o socoteală“, a spus acesta.

Douăzeci de sporuri tăiate

Şi la capitolul sporuri au fost tăieri. Laurenţiu Ciurel a spus că aproximativ 20 sporuri vor fi tăiate. „Să ştiţi că oamenii obişnuiţi, din cele 57 de sporuri identificate, cred că aveau 14-15, ca medie, pe care le primeau toţi. Exista primă de vacanţă, de murături, de Crăciun, cota de cărbune, energie, etc., le avea toată lumea. Spor de tractare, limbă străină, confidenţialitate le aveau puţini. Salariile le-am nivelat, sunt identice. În jur de 2000 de lei salariul mediu. Nu a fost problemă la salariu, ci la sporuri, ce duceau ca la unii salariul mediu să fie dublat şi la unii adăugau doar 5 sau 6 milioane. Deci la unii 2500, la alţii 4000“, a explicat Ciurel.

Au fost tăiate sporuri precum cel de confidenţialitate, de tractare, de limbă străină, de doctorat, de mobilitate, de CFI, de conducere, acestea fiind la personalul tehnico-economic. De asemenea, prima de vacanţă va fi reprezentată de o sumă fixă pentru toată lumea, dar aceasta nu a fost stabilită.

CE SPUN SINDICATELE

Preşedintele comisiei de negociere din partea sindicatelor, Marin Golea, a declarat că sindicatele vor să negocieze, dar că nu vor termina până luni, aşa cum vrea Ciurel. „Domnul Ciurel înseamnă că nu ştie ce înseamnă negocierea unui contract colectiv de muncă, nu ştie ce vorbeşte. Nu poţi să termini negocierea unui CCM în 5 zile. Este adevărat că noi am fost de acord cu principiul de negociere, dar domnul Ciurel vrea să dea acele pachete la 9 luni şi 12 luni, iar noi vrem lunar sau trimestrial. La acest moment negociem şi sporurile. Nu este finalizată discuţia“.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: