Şefii din minerit cu lefuri mai mari de 8.000 de lei impozitaţi suplimentar

Angajaţii companiilor de stat nu vor putea avea un câştig mai mare de 8.000 de lei lunar, ceea ce trece peste urmând să fie impozitat suplimentar cu o cotă de 90%. În Gorj şefii din minerit şi energie ar putea fi afectaţi de decizia luată acum de Guvern, numărul lor fiind însă unul destul de redus.

Vremurile în care şefii din minerit şi energie câştigau şi peste 100 de milioane de lei vechi lunar par acum apuse şi doar simple amintiri din perioada Guvernului Tăriceanu, când, de exemplu, fostul director general al Complexului Energetic Turceni încasa o primă de circa 1,3 miliarde lei pentru atingerea indicatorilor din contractul de management. Acum, lovit de criză, cabinetul Boc impune noi sacrificii, Executivul stabilind că salariile şefilor din companiile de stat să fie plafonate la un nivel de 8.000 de lei, respectiv 80 de milioane de lei vechi. Tot ceea ce trece peste această sumă ar urma să fie impozitat cu 90%. Banii ar ajunge într-un fond de solidaritate, care ar urma să fie alimentat şi de indemnizaţiile pe care statul le plăteşte reprezentanţilor săi în adunările generale ale acţionarilor. La începutul anului trecut Guvernul plafona salariile directorilor general la un net de 4800 de lei, iar indemnizaţiile membrilor din AGA nu treceau de 1%, sumele fiind infime faţă de cele achitate în perioada 2007-2008.

Cazuri puţine

Şefii din Gorj din minerit şi energie nu au prea putut fi contactaţi ieri pentru a comenta decizia Guvernului, însă este evident că aceştia nu vor avea încotro şi vor trebui să aplice măsura luată de Executiv. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu ar trebui să cotizeze cu sume prea mari la fondul de solidaritate pentru că directorul general Daniel Burlan spune de mai mult timp că salariul său este cel mai mare din unitate. În SNLO raportul dintre salariul maxim şi cel minim este de 5 la 1, respectiv la un minim de puţin peste 1100 de lei, directorul general primeşte un maxim de 4800 de lei, de lefuri mai mari peste acest plafon nefiind vorba.

La Complexul Energetic Turceni discuţiile stau un pic altfel, generalul Octavian Graure recunoscând că există câteva situaţii în care s-ar putea aplica impozitul de 90%. Deocamdată lucrurile nu sunt însă ştiute la modul concret. „Nu ştiu exact despre câte persoane este vorba, dar cred că cel mult cinci ar putea depăşi această limită de 8.000 de lei. În rest alte situaţii nu avem. Vom vedea în zilele următoare, când probabil va apărea şi hotărârea aceasta, pe care deocamdată o ştim doar din presă”, spune Graure. La Complexul Energetic Rovinari lucrurile ar putea sta cam la fel, deşi directorul general Tiberiu Trotea nu a putut fi găsit pentru a spune cum va fi aplicată decizia Executivului. Ultima declaraţie de avere postată de acesta pe site-ul instituţiei arată însă că, atunci când era şef la Exploatarea Minieră Rovinari, Trotea câştiga peste 121.000 de lei, semn evident că acea leafă poate fi impozitată cu 90%.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: