Andrei şi Călinoiu s-au certat pe tema descentralizării spitalelor

Descentralizarea spitalelor a constituit, ieri, un nou motiv de dispută pentru Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi Liviu Andrei, prefectul judeţului. Amendamentele propuse de Călinoiu la legea privind descentralizarea unităţilor sanitare l-au nemulţumit pe Andrei care consideră că acesta căută “prea multe chichiţe” pentru a ataca Guvernul.

Primarii care vor prelua spitalele orăşeneşti din Gorj s-au întâlnit ieri la Prefectură cu preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu şi cu prefectul judeţului, Liviu Andrei. În cadrul şedinţei s-a stabilit ca fiecare primar să propună, în scris,  amendamente la legea privind descentralizarea spitalelor, acestea urmând a fi aduse la cunoştinţa Ministrului Sănătăţii de către Liviu Andrei, la începutul săptămânii viitoare. Cea mai importantă problemă o constituie datoriile spitalelor, motiv pentru care se impune realizarea unui protocol prin care ministerul să-şi asume responsabilitatea. Din cele 8 unităţii sanitare ce vor fi descentralizate, începând cu data de 1 iulie, datorii semnificative se înregistrează la: Spitalul Judeţean (70 miliarde de lei), Spitalul de la Dobriţa (12 miliarde de lei) şi Spitalul de la Turceni (6,2 miliarde de lei).

Cel care a pus beţe în roate a fost preşedintele Ion Călinoiu, care a cerut primarilor gorjeni să nu preia spitalele până în momentul în care vor fi clarificate toate aspectele privind datoriile unităţilor sanitare, rolul Casei Asigurărilor de Sănătate, drepturile şi obligaţiile noilor administratori. Amendamentele propuse de preşedintele Consiliului Judeţean, susţinute de primari, l-au nemulţumit pe Andrei. “Până acum ne băteam cu pumnii în piept că vrem descentralizare, iar acum căutăm tot felul de chichiţe. Dacă ar fi fost Guvernul lui Călinoiu şi ministrul lui, tot la fel de multe amendamente ar fi propus-”, s-a revoltat prefectul.

Primarii nu ştiu care le sunt obligaţiile

Primarii sunt nemulţumiţi de faptul că legea nu prevede clar care le sunt obligaţiile şi drepturile după preluarea spitalelor. “Înaintea Ordonanţei trebuia să apară normele metodologice. Oful numărul 1 sunt banii şi automat plecăm cu stângul”, a precizat Pantelimon Todea, primarul oraşului Novaci. Un prim amendament ce va fi propus de către primarii gorjeni se referă la descentralizarea Casei Asigurărilor de Sănătate. “Va trebui discutat foarte clar care este rolul şi care este activitatea Casei Asigurărilor de Sănătate. Actul normativ trebuie modificat cu propuneri punctuale. Nu este normal ca banii să fie într-o parte, iar activitatea în alta”, a declarat Constantin Bobaru, primarul de la Sadu. O problemă ce urmează a fi discutată cu Ministrul Sănătăţii este cea referitoare la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de la Turceni. “La Secţia de Psihiatrie avem internaţi, zilnic, câte 130 de persoane, dintre care jumătate nu au calitatea de asigurat, iar Consiliul Local nu are posibilitatea de a subvenţiona tratamentul şi masa acestora”, a declarat Adriana Bălaşa, managerul Spitalului Turceni. Şi la Mătăsari este o situaţie specială. “O secţie a Spitalului Mătăsari aparţine de Spitalul Motru. Cine va suporta cheltuielile în acest caz-”, se întreabă primarul Gheorghe Gaşpar. Toate aceste probleme vor fi puse pe hârtie, urmând a fi prezentate în cursul zilei de astăzi Instituţiei Prefectului. La începutul săptămânii viitoare, Liviu Andrei va pleca la Bucureşti pentru a prezenta ministrului problemele ridicate de primarii gorjeni.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: