Şefii PSD şi PNL, la masă cu mogulii energiei

• Compania Energetică Naţională, creată de PSD şi PNL pentru a fi vândută clientelei politice • Soarta minerilor şi energeticienilor din Gorj nu a contat pentru cei care se visează prim-miniştri sau preşedinţi de ţară, cum ar fi Geoană şi Tăriceanu • Guvernul a înfiinţat controversata companie energetică naţională, în ciuda avizului negativ al CSAT • Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia asupra faptului că tăcerea politicienilor în legătură cu acest subiect este extrem de suspectă • Este incriminată în special tăcerea PSD, care în vară anunţa cu surle şi trâmbiţe că va depune moţiune de cenzură în cazul înfiinţării companiei, iar acum se face că plouă

Traian Băsescu a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute de politicieni care au stat la masă cu mogulii care vor o asemenea companie, preşedintele dând asigurări că, după alegeri, nu va nominaliza ca prim-ministru pe cineva care a participat la discuţiile respective.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că niciodată nu va putea spera să devină premier cel care ştie că a participat la o discuţie cu magnaţi, unde s-a stabilit formarea marii Companii Energetice Integrate, în ciuda avizului negativ din partea CSAT. Şeful statului a arătat că reprezentanţii partidelor „care se văd premieri" trebuie să ştie că "sunt lucruri publice şi nepublice".

„Niciodată nu va putea spera vreun om să devină premier, cât eu sunt preşedinte, dacă ştie că a participat la o discuţie cu oameni de afaceri, unde s-a stabilit formarea marii companii energetice integrate. Dacă ştie vreun candidat că a participat, împreună cu magnaţi, cu aşa-zişi moguli, să îşi ia gândul de a deveni prim-ministru al României", a declarat Băsescu. El a menţionat că înfiinţarea acestei companii a avut aviz negativ din partea CSAT, şi a ţinut să precizeze că energia electrică este un subiect de siguranţă naţională. Referindu-se la nominalizarea unui premier dintre cei trei nominalizaţi deja de partide, Băsescu a spus că "este posibil să nominalizeze unul dintre cei trei, aşa cum este posibil să nu nominalizeze pe nici unul dintre cei anunţaţi". "Este o chestiune de responsabilitate", a mai spus Băsescu, precizând că "are analizele sale, care vor merge continuu şi în campanie, şi voi anunţa decizia la momentul legal".

Ce ascunde tăcerea lui Geoană şi Iancu?

La cine putea să se refere şeful statului- Cei trei politicieni ai momentului care aspiră la fotoliul de premier sunt Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană şi Teodor Stolojan, despre ultimul fiind exclusă o astfel de referire atâta timp cât PD-L merge umăr la umăr alături de Băsescu în toate demersurile prezidenţiale. Călin Popescu Tăriceanu iese şi el din schema declaraţiilor pentru că Băsescu oricum nu şi-l mai doreşte la Palatul Victoria, ori cât de mult s-ar mai întâlni cu Dinu Patriciu, unul dintre magnaţii interesaţi de privatizarea Hidroelectrica. Mai rămâne aşadar Mircea Geoană, liderul PSD fiind cel care anunţa cu ceva vreme în urmă că partidul său va depune moţiune de cenzură în cazul în care Guvernul înfiinţează imediat o asemenea companie energetică.

Cu un an în urmă, în plină campanie pentru europarlamentare, Geoană mânca împreună cu Florin Cârciumaru fasole electorală cu minerii din Valea Jiului, iar apoi venea la Târgu Jiu şi îi promitea lui Marin Condescu faptul că PSD nu va accepta sub nicio formă o asemenea companie. Victor Ponta declara şi el ulterior că l-a convins pe Geoană şi, mai ales pe Iulian Iancu, fost secretar de stat pe probleme de energie în guvernarea PSD, să se opună companiei visate de Tăriceanu. Iancu a venit chiar şi la Târgu Jiu în primăvară, unde i-a asigurat şi el pe sindicaliştii lui Condescu de faptul că le susţine demersurile.

Europarlamentarele au trecut, localele la fel şi, astfel, pe final de mandat, guvernanţii au găsit de cuviinţă să moşească un colos numit Compania Energetică Naţională printr-o ordonanţă de urgenţă. PSD nu a mai amintit de moţiunea de cenzură pe care o promitea de câte ori avea ocazia înainte, partidul lui Geoană şi Ponta spunând că nu mai e timp pentru aşa ceva şi nici pentru înfiinţarea practică a companiei. Şi, totuşi, preşedintele a mirosit cum stau lucrurile şi a rostit adevăruri pe care alţi politicieni se fac doar că nu le văd, deşi, mai ales acum în campanie, ei ar trebui să le speculeze din plin.

Compania energetică nu are avizul CSAT

Şeful statului a precizat că Executivul a încercat să obţină, în prealabil, acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, dar nu a reuşit acest lucru, Băsescu neratând ocazia să dea o palmă şi PSD care ameninţa cu moţiunea de cenzură dacă această companie va fi înfiinţată: „Guvernul a venit să propună formarea acestei companii, în cadrul Strategiei energetice, şi în CSAT nu a fost avizată formarea. Or, când tu muţi importanţa deciziei din instituţiile legale ale statului într-o lume despre care eu nu spun că nu trebuie să fie apropiată puterii, lume a marilor oameni de afaceri din România - sigur că ei trebuie ajutaţi, sprijiniţi - dar nu acolo se iau deciziile pe data de şase, iar pe opt vine Guvernul şi emite ordonanţă. Nu priviţi la un partid care era foarte vehement împotriva acestei companii şi dintr-o dată s-a lăsat o linişte- Era un domn Iancu, care era foarte vehement împotriva ei, era un preşedinte de partid care ţipa şi ameninţa cu moţiunea de cenzură şi dintr-odată e liniştit. Or, oamenii ăştia trebuie să ştie că în lumea asta nu sunt numai ei".

Ce n-a mai amintit Băsescu pe aici ar fi că decizia Guvernului a fost luată în lipsa unei strategii energetice votată în Parlament, aşa cum cer sindicatele miniere de ani de zile. Guvernul a aprobat o strategie proprie, care nu a fost însă însuşită de deputaţi şi senatori şi, tot cu de la sine putere, echipa lui Tăriceanu a format şi Compania Energetică Naţională. În toamna anului trecut strategia energetică pe care premierul o tot promitea a fost întoarsă din drumul său spre aprobare de o serie de amendamente ‚ formulate de PDL. Democrat-liberalii au făcut atunci publice o serie de hibe ale documentului guvernamental şi, pentru vreo două luni Tăriceanu nu a mai spus nimic despre strategia energetică. Nici acum nu mai vorbeşte nimeni de la putere despre aşa ceva, guvernanţilor stându-le mintea doar la cum să încropească marea companie energetică naţională. Dacă reamintim şi vorbele sindicalistului Marin Condescu cum că prin această companie liberalii vor să îşi treacă în conturi un miliard de euro provenit din privatizarea unor filiale ale Electrica şi le punem în contextul unor declaraţii ale fostului prefect PSD Toni Greblă cum că Dinu Patriciu este interesat de privatizarea Hidroelectrica, nu şi de soarta complexurilor energetice, putem înţelege miza uriaşă care se învârte în jurul aceste companii.

Băsescu dă asigurări că va bloca planurile mogulilor

Traian Băsescu a dat acum semnalul că nu-i va lăsa pe guvernanţi să îşi ducă la îndeplinire planul la final de mandat, plan care poate fi continuat fără probleme într-o viitoare guvernare în fruntea căreia s-ar afla Mircea Geoană. „Premierul PSD” a primit şah de la cel care l-a mai învins în alte bătălii politice, în bătălia de acum miza reprezentând-o şi miile de locuri de muncă din Gorj care depind de viitoarea companie energetică şi de viitorul Guvern.

De votul de la sfârşitul lunii vor depinde nu doar slujbele minerilor şi energeticienilor din judeţ, ci şi viitoarea campanie a unui preşedinte care, normal, speră la al doilea mandat. Întrebat cum de nu are, până acum, un adversar serios la prezidenţiale, Băsescu a spus că se teme cel mai mult de el însuşi: „Uneori, eu reuşesc să fiu un adversar redutabil al lui Traian Băsescu, prin comportament. Deci are adversar Traian Băsescu, n-aveţi nicio grijă de asta!".

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: