Şeful SMEO nu mai e interesat de acordarea claselor salariale

Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe, respinge propunerea făcută de liderii Federației Naționale Mine Energie cu privire la eliminarea discrepanţelor salariale. FNME a propus șomaj tehnic pentru cinci zile, iar banii economisiți să fie puși la salariile celor cu clase foarte mici. În mod surprinzător, Căldărușe susţine că această decizie ar mulțumi câțiva oameni, dar ar nemulțumi 13.000. Bizară afirmație, dat fiind că în 2015 a acceptat 13.000 de nemulțumiți pentru 2.000 de persoane care au primit clase în plus!

Nu a ținut mult unitatea sindicală din Complexul Energetic Oltenia. Trei federații din CEO, Univers, Petrom și Energetica, sunt de acord cu propunerea administrației, chiar dacă aceasta nu include majorări ale salariilor, iar cea de-a patra, Federația Națională Mine Energie (FNME), cere în plus și eliminarea acelor diferenţe uriaşe între lefuri. Banii ar urma să fie luați din economia rezultată în urma unor zile de șomaj tehnic. Gabriel Căldărușe, liderul SMEO, se opune acestei idei. Propunerea nu rezolvă nevoia de armonizare a salariilor, dar măcar este un început. „Nu rezolvă cu absolut nimic problema acestor discrepanțe, decât într-un procent foarte mic și nemulțumim ceilalți 12-13 mii de salariați. Am ratat în octombrie-noiembrie anul trecut o mare ocazie. Atunci nu-i interesa să ia clase, să le taie la alții“, a declarat Căldărușe la TV Sud. Căldărușe pare să nu mai fie interesat de problema claselor după ce, în 2015, liderii de la SMEO au primit clase de salarizare.

Totodată, Căldărușe îi atacă pe cei de la FNME deoarece directorul general Sorinel Boza ar fi propus ca cei cu clasa 6 să urce la clasa 10, dar că liderii coordonați de Dumitru Pîrvulescu ar fi refuzat. „Boza a spus că toți până în clasa 10 să fie urcați, 6-10, până în clasa 10. Colegii de la FNME nu au fost de acord. Acum patru luni, când au semnat pentru un salariu de peste 5.000 de lei, nu s-au gândit la solidaritate“, a declarat Gabriel Căldărușe. Sindicalistul Manu Tomescu a declarat că aceasta e o minciună și că acest lucru poate fi dovedit de procesele verbale din comisii.

CONTRACT

Contactul Colectiv de Muncă de la nivelul CE Oltenia ar trebui semnat până joia viitoare. Vineri va decide și FNME dacă acceptă oferta administrației și va semna pentru prelungirea CCM.

Vizualizări: 2,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: