Senatul a aprobat pensiile speciale pentru primari

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care aleşii locali care au cel puţin un mandat dus la capăt beneficiază de pensii speciale, proiectul fiind adoptat de către plen cu 101 voturi favorabile, unul împotrivă şi şase abţineri. Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Liberalii au votat legea, deși au spus că nu sunt de acord cu ea.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Octavian Motoc a criticat proiectul de lege. ”Avem în faţă o iniţiativă legislativă care este pusă într-un moment favorabil”, a spus acesta, precizând că liberalii rămân consecvenţi şi militează ca pensiile speciale să nu existe. ”Grupul parlamentar PNL rămâne consecvent, se opune unor legi speciale pentru oricare categorie socială. Nu avem nimic cu primarii, nu trebuie să fie niciun fel de excepţii, ne opunem vehement unei astfel de propuneri”, a spus el. S-a înregistrat o singură abţinere, din partea senatorului PNL Mariana Câmpeanu.

Potrivit amendamentelor aduse proiectului de lege, în raportul iniţial, din 26 aprilie, persoanele alese după 1992, de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum au fost prevăzute în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte pensii speciale, au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie lunară pentru limita de vârstă. 

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate, şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat, cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitate, cu respectarea limitei numărului de mandate. 

În situaţia în care mandatele pentru care se cuvine indemnizaţia pentru limită de vârstă sunt diferite, procentul se aplică indemnizaţiei brute lunare aflată în plată corespunzătoare fiecărui tip de mandat.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. 

Indemnizaţiile vor fi suportate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor din Capitală, ale judeţelor şi municipiului Bucureşti.

Un alt amendament adoptat prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene care au fost şi parlamentari trebuie să opteze pentru una din cele două pensii speciale. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017. (A.A.)

Vizualizări: 653

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: