Septuagenar încătușat pentru braconaj

Un pensionar de 77 de ani din Bumbești Jiu și-a petrecut noaptea de miercuri spre joi în arestul IPJ Gorj, după ce a fost prins de polițiști transportând într-un rucsac bucăți dintr-un porc mistreț pe care tocmai îl braconase fără autorizație.

Convins probabil că la vârsta sa nu i se mai poate întâmpla nimic, bătrânul nu a mai apucat să se bucure seara de friptura la care visase peste zi, el având de dat explicații anchetatorilor, la finalul audierilor alegându-se cu o pereche de cătușe. Ieri a fost prezentat procurorilor pentru audieri, dar și pentru a fi decisă o eventuală arestare preventivă a sa, pensionarul fiind cercetat penal pentru braconaj.

Un alt gorjean posesor de armă, din Polovragi, de 59 de ani, s-a ales și el cu dosar penal, dar nu pentru că ar fi braconat prin pădure, ci pentru că după ce i-a expirat valabilitatea permisului de port armă nu a prezentat pușca la un armurier, așa cum prevede legislația, prelungirea valabilității realizându-se odată la cinci ani. „ Persoana în cauză avea obligaţia de a se prezenta la structura de poliţie competentă, cu arma şi documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, care se realizează la o perioadă de 5 ani. Deoarece, nu s-a conformat acestei obligaţii, iar după expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, nu a depus, în termen de 10 zile, arma la un armurier autorizat, poliţiştii s-au autosesizat cu privire la faptul că bărbatul nu a respectat regimul armelor şi muniţiilor”, a comunicat IPJ Gorj.

 Arma letală de vânătoare deţinută fără drept, a fost ridicată de poliţişti, până la finalizarea cercetărilor, oamenii legii reamintind celor care au arme letale sau neletale, ce trebuie însă autorizate, că au obligaţia să se prezinte la Poliţie, înainte de expirarea termenului de valabilitate a permisului de armă pentru prelungirea vizei. Termenul de valabilitate este de 5 ani de la data primei autorizări sau de la data ultimei vize de prelungire. „În cazul în care deţinătorii nu s-au prezentat pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă, au obligaţia ca, în termen de 10 zile de la expirarea acestuia, să predea la un magazin autorizat arma şi muniţia deţinute. În caz contrar, aceste persoane săvârşesc infracţiunea de nerespectarea unor obligaţii prevăzute de lege, faptă pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani”, mai precizează IPJ Gorj. 

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: