Serviciile pe litoral sunt fix cum merită turiștii

Mă amuză cum se dau televiziunile și ziarele de ceasul morții că sunt condiții și servicii sub orice critică pe litoralul românesc. Nu trece zi fără să se mai minuneze bravii reporteri la niște pește stricat, la niște carne ținută pe gresie sau la niște muște prea bine hrănite și prea grase ca să mai zboare, leșinate pantagruelic peste tocană. Ca de obicei, presa nu abordează decât parțial problema și scapă, vai, privirea de ansamblu. Pentru că o scurtă privire către clienții care prizează litoralul românesc ne-ar convinge că publicul este pe măsura servirii.

Spuneți orice despre stațiunile și localurile de la mare, dar nu puteți spune că nu funcționează pe principiile cererii și ale ofertei. Dacă aveți proasta inspirație să stați mai mult de jumătate de oră la Costinești, de pildă, veți vedea că 90% dintre business-urile care încă funcționează sunt din trei domenii: șaormerii, agenții de pariuri și localuri cu manele. Mâncarea și muzica proastă combinate cu jocurile de noroc, astea sunt preocupările principale ale celor mai mulți români de pe litoral. De ce? Pentru că sunt idioți. Ce altfel poți să le oferi unor idioți decât niște servicii scumpe și proaste? Aproape că e de datoria ta ca antreprenor să-i păcălești. De fapt, aș merge chiar până la a spune că, dacă îndrăznești să ridici calitatea serviciilor sau să scazi nivelul prețurilor, clientela va descrește, în mod aparent paradoxal. De ce? Păi, dacă văd că e ieftin, fie o să-și spună că e ceva în neregulă, fie o să-l evite ca să nu creadă lumea (cei din jur, partenerul, copiii, vecinii) că sunt țărani zgârciți. Iar dacă le dai chestii de calitate, le vor refuza pentru că nu le vor înțelege. Sau ce, voi vă imaginați o terasă cu mâncare vegetariană și muzică de Bach prin Eforie Sud?

Prin urmare, mai liniștiți-vă cu șobolanii din șaormele de pe litoral. Nu e treaba presei să reproșeze oamenilor că dau banii pe ceva. Treaba ei e să informeze și, eventual, să ofere o viziune generală, obiectivă și corectă a situației. Deocamdată, situația este normală: niște mârlani proști primesc servicii făcute exact pentru gusturile, buzunarele și concepțiile despre viață ale unor mârlani proști. Toată lumea este fericită pe litoral, așadar, în afară de câțiva amărâți care nimeresc pe-acolo din greșeală. Dar ei sunt cantitate neglijabilă la scară mare, pentru că oricum nu se vor mai întoarce. Litoralul românesc va rămâne cu turiștii lui și ambelor părți le va fi bine așa. Felicitări tuturor!

Vizualizări: 373

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: