Severin încearcă apele!

La bursa zvonurilor, ultimul nume dat ca posibil demisionar din PSD este cel al europarlamentarului Adrian Severin, direcţia fiind partidul independenţilor. Numai că negocierile sunt anevoioase, iar Severin se lasă greu şi vrea ce e mai bun. Pe bună dreptate! Un nume ca al lui nu se obţine uşor şi nici repede!
Deşi recent ales vicepreşedinte al PSD, Adrian Severin, pare marginalizat politic, considerându-se mai mult un element de decor, mai ales că, activând la Bruxelles, nici măcar nu poate participa la şedinţele de conducere ale partidului. Gândul de ducă nu i-a venit aşa brusc, ci să ne aducem aminte că anul trecut, în primăvară, el a fluturat ideea înfiinţării unui nou partid de stânga, pe care să îl conducă, pentru ca mai apoi, în vară, să ia în calcul foarte serios candidatura la şefia PSD, pe raţionamentul că Geoană ar fi părăsit funcţia indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, estimare corectă, de altfel. Surse din PSD afirmă că Severin a lucrat intens cu politologul Dorel Şandor la tot felul de analize şi proiecţii politice, menite să îi susţină candidatura. În preajma congresului, s-a vehiculat şi în media posibila sa candidatură, numai că eurodeputatul nu a găsit suficientă susţinere în teritoriu, împărţit în Geoană şi antigeoană, şi a decis să nu rişte. Gabriel Oprea, şeful independenţilor ce vor deveni partid, i-ar fi trecut pe la nas o ofertă destul de atrăgătoare dacă avem în vedere că în noul partid nu prea sunt oameni de ideologie, de doctrine etc.
Între atuurile lui Severin se numără relaţiile sale externe de excepţie, un lucru de care noul partid are nevoie ca de aer. Asta, mai ales că senatorul Cristian Diaconescu s n-a reuşit mai nimic la  Bruxelles, unde a tatonat terenul pentru intrarea noii formaţiuni în Internaţionala Socialistă. Philip Cordery, secretarul general al PES, nu poate să înghită faptul că partidul lui Oprea susţine fostul partid al lui Băsescu care a fugit din grupul socialiştilor.
De asemenea, UNP are tot interesul să atragă de partea sa nu doar senatori şi deputaţi, ci şi europarlamentari, pentru o formulă „completă”. Se pare că Severin cere o funcţie mai mare decât cea de vicepreşedinte, pe care susţine că o deţine, oricum, în PSD. Cum UNP nu are decât trei funcţii de preşedinte, plin, executiv şi de onoare, e greu să i se facă loc şi lui Severin oricât de dorit ar fi acesta de anumite anturaje ale noului partid aflat încă în chinurile facerii. Plecarea lui Severin, dacă se va materializa va avea şi un motiv credibil acum de când Cătălin Voicu a răsturnat haznaua peste toţi social democraţii. Devanghelizarea pe care o încearcă Ponta acum  prin marginalizarea influenţei nesănătoase pe care a avut-o Vanghelie asupra partidului pe care-l conduce nu se ştie ce sorţi de izbândă va avea dacă ne gândim că analfabet, analfabet dar o şti şi Marean ceva! Construcţia politică nou înfiinţată va mai înghiţi şi alţi parlamentari dar ea va rămâne pentru mult timp o construcţie de salon şi nu de masă. În teritoriu va fi munca cea mai grea pentru că partidele deja existente i-au obişnuit şi pe politicienii mărunţei de provincie să ceară şi ei ceva numai să nu fie pe degeaba. Dacă până la alegerile din 2012 nu vor reuşi să-şi facă structuri teritoriale se cheamă că Severin a cam dat cioara din mână pe cea de pe gard.

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: