Sfaturi pentru păstrarea temperaturii optime în locuinţă

Sezonul rece a trecut, iar temperaturile încep, încet, să crească. În următoarea perioadă, organismul uman trebuie să se adapteze la schimbările provocate de anotimpuri, mai ales că virozele sunt răspândite în comunitate.

 

În acest context, Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie la Cabinetul Planificare familială din Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, transmite câteva sfaturi cu privire la adaptarea organismului la schimbările din perioada următoare: „Modificările de temperatură venite o dată cu schimbarea anotimpurilor pot produce un ușor disconfort până în momentul în care organismul se adaptează la acestea. Totodată, atunci când vine vorba despre interiorul locuinței, stabilirea unei temperaturi ambientale potrivite poate reprezenta o adevărată provocare.Organismul uman are nevoie de o temperatură potrivită pentru a putea funcționa în parametri normali. Deși corpul nostru dispune de mecanisme proprii de autoreglare, acestea nu dau randament în orice condiții sau pe perioade îndelungate”.

De asemenea, temperatura în timpul somnului este foarte importantă. Organismul uman își reglează temperatura în funcție de ritmul circadian, iar seara, înainte de a dormi, aceasta scade ușor. Acesta este, practic, semnalul că procesele nocturne ale corpului sunt gata să înceapă. Din acest motiv, este recomandat ca temperatura ambientală din camera în care dormi să fie puțin mai scăzută decât în cele unde îți petreci timpul ziua. Mai precis, o temperatură încadrată între 16 și 22 grade Celsius este considerată optimă pe perioada somnului.

„Probabil, cea mai frecventă dilemă pe care o au multe persoane este legată de temperatura optimă în casă în raport cu anotimpurile. S-a dovedit că este important să eviți diferențele foarte mari de temperatură dintre mediul exterior și cel interior. Astfel, pe timpul iernii, temperatura optimă în casă este de 20-22 grade Celsius, în timp ce vara este indicat sa menții o temperatură ambientală de aproximativ 23-25 grade Celsius”, a afirmat medicul.

În ceea ce priveşte păstrarea unei temperaturi constante în casă, umiditatea joacă un rol decisiv.

„ Atunci când temperatura este crescută, aerul tinde să fie mai uscat, umiditatea acestuia fiind tot mai mică, aceasta se întâmplă mai ales atunci când încăperea este încălzită cu ajutorul radiatoarelor, fie ele electrice sau conectate la centrala termică. De asemenea, atunci când se utilizează sisteme de răcire, precum aparatul de aer condiționat, aerul poate fi mai uscat decât în mod normal. Aerul prea uscat poate conduce la uscăciunea căilor respiratorii și la deshidratarea pielii, în timp ce umiditatea prea ridicată poate favoriza dezvoltarea agenților patogeni (în special bacterii) și a mucegaiului.Pentru a monitoriza cu atenție temperatura camerei și gradul de umiditate este util să instalezi un termohigrometru în fiecare încăpere în care petreci mult timp, acesta înregistrând atât temperatura ambientală, cât și umiditatea, ale cărei valori normale sunt cuprinse între 30% și 60%. În cazul în care constați că umiditatea din încăpere nu se încadrează în limitele corespunzătoare, o poți corecta cu un umidificator (atunci când aerul este prea uscat), ori, la polul opus, folosind un dezumidificator. În ceea ce privește menținerea unei temperaturi ambientale constante, este indicat să folosești un termostat, pe care să îl conectezi la centrala termică sau la sistemul de răcire”, a adăugat medicul Cristina Cornoiu.

Vizualizări: 1,741

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: