Vând oile mult înainte de Paște. Motivul!

Tot mai mulți fermieri gorjeni care cresc oi sau capre și-au scos animalele la vânzare, în ciuda faptului că se apropie Sărbătorile Pascale și ar putea face bani din vânzarea mieilor sau a iezilor. Crescătorii de animale au luat această decizie pentru că nu își mai permit financiar să le întrețină și nici nu găsesc ciobani.

Un localnic din comuna gorjeană Stănești a scos la vânzare 35 de oi cu miei cu tot.

Chiar dacă a crescut oi de când se știe și îi este greu să se despartă de ele, nu are de ales. ”Am de vânzare 35 de oi. Mai sunt nouă de fătat și le vând cu miei cu tot. Le dau cu 1.200 de lei oaia cu miel. Sunt oi breze, rasă bună din Valea Jiului, dar nu am ce face. Am stat mult la îndoială dar nu am ce face. Sunt singur, nu mă pot descurca cu ele singur. Am avut un om pe care l-am plătit să mă ajute și a plecat. E greu să găsesc cioban. Îmi pare rău de ele că le dau, dar nu am de ales, mai ales că toate s-au scumpit și întreținerea lor e scumpă. M-am născut cu oi în curte, dar nu mai pot”, a spus gorjeanul.

Nici măcar apropierea sărbătorilor pascale nu îi fac pe fermierii gorjeni să țină de oi. ”Când eram la serviciu îmi luam concediu fără plată când venea Paștele, ca să am timp să mă ocup de tăiatul mieilor, mai ales că îi vindeam de acasă. Aveam clienții mei, numai oameni ca lumea veneau și luau, pentru că aveam miei buni, dar nu mai pot. O să opresc 3-4 oi pe care le țin în grădină. Mă ocup singur, nu le mai duc la munte și tot așa. Îmi pare rău că am ajuns să le vând, dar nu mai pot cu ele”, a mai spus localnicul din Stănești.

Și un fermier din satul Cojani vinde 500 de capre și câteva sute de oi. Gorjeanul este dispus să asigure și transport dacă găsește cumpărător.

Vizualizări: 4,540

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: