Sfaturi pentru prevenirea bolilor respiratorii

Bolile respiratorii sunt mai des întâlnite la persoanele în vârstă, dar probleme pot să apară și la tineri sau chiar la copii. Riscul este și mai mare pentru cei care fumează sau locuiesc într-un mediu foarte poluat.

Studiile demonstrează că fumatul, inclusiv cel pasiv, crește riscul declanșării unor boli respiratorii. Bătrânii și copiii sunt mai sensibili, au o sănătate mai fragilă și de aceea sunt au mai mult de suferit din cauza fumatului pasiv, dar oricine trebuie să evite să stea într-o încăpere sau într-o mașină în care se fumează.

Pe termen lung, expunerea la aerul poluat din interior poate duce la tuse cronică, dureri în piept și dificultăți de respirație. Acestea sunt semnele unei afecțiuni destul de grave, care se numește boală pulmonară obstructivă cronică.

Mișcarea are un rol benefic inclusiv pentru sănătatea sistemului respirator. De aceea, este bine să includem sportul în rutina noastră zilnică sau să avem o activitate fizică măcar de câteva ori pe săptămână.

Gripa sau alte boli provocate de virusuri pot slăbi sistemul respirator, de aceea este important să ne protejăm cât putem mai mult. Ca să prevenim îmbolnăvirile, trebuie să ne vaccinăm antigripal și să respectăm câteva reguli simple de igienă: să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun, să nu ne atingem fața, să nu folosim în comun cu alte persoane obiecte de igienă personală și să evităm contactul cu persoanele bolnave.

Alimentele bogate în vitamine și alți nutrienți stimulează sistemul imunitar și susțin inclusiv sănătatea sistemului respirator. Astfel, este indicat să consumăm zilnic legume și fructe proaspete, proteine, alimente bogate în fibre, iar carbohidrații necesari pentru energie să-i luăm din cartofi sau paste făinoase. Este bine să evităm grăsimile, dulciurile procesate și produsele semipreparate, care conțin multe calorii și prea puțini nutrienți.

Ca să avem grijă de sănătatea noastră, trebuie să mergem la un control medical anual, pentru investigații de rutină, chiar și atunci când ne simțim bine.

În mod normal, o consultație include și ascultarea plămânilor cu stetoscopul, iar dacă medicul observă ceva anormal în respirația noastră sau dacă avem simptome care pot indica o boală respiratorie, va recomanda anumite investigații specifice. Cea mai folosită este radiografia pulmonară, dar există și alte proceduri care pot testa nivelul de oxigenare pe care îl asigură plămânii. Testul respirator este de asemenea util, pentru că poate diagnostica astmul sau alte afecțiuni grave.

În concluzie, putem preveni bolile respiratorii dacă urmăm un stil de viață sănătos, care să includă mișcare, o dietă echilibrată și, evident, evitarea fumatului.

Vizualizări: 1,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: