Sfaturi utile pentru a proteja căţelul de caniculă

Canicula care afectează oamenii vara îi afectează chiar mai mult pe câinii de companie sau cei de curte. Şi pentru căţei e foarte importantă hidratarea, dar şi alimentaţia pe care le-o oferiţi în această perioadă.

Hidratarea este foarte importantă pentru toată calitatea vieţii animalului şi organismului, pentru felul în care funcţionează, pentru cât de bine poate să facă faţă schimbărilor de vreme şi a necesarului cotidian pur şi simplu, şi în mod special în perioadele de caniculă.

Pe lângă apă, alimentaţia contribuie la menţinerea nivelului optim de lichide pentru un animal. Mâncarea umedă sau mâncarea gătită în casă întotdeauna o să ajute la hidratare mult mai mult decât boabele pe care le cumpăraţi pentru căţelul dumneavoastră. Pe de altă parte câinii care mănâncă integral mâncare uscată simt nevoia să bea mult mai multă apă.

Temperatura este un factor foarte important în menţinerea sau pierderea apei din organism. Dacă pe vreme rece, animalele pot rezistă până la două zile fără apă, într-o zi toridă sunt suficiente câteva ore de stat în soare pentru a ajunge într-o stare severă de deshidratare.

La câini deshidratarea se manifestă prin letargie, inapetenţă, poate să ducă la tremur muscular, la stări convulsive, la vomă sau alte manifestări digestive până la moarte.

Mişcarea, chiar dacă este benefică pentru animale, devine un pericol atunci când este făcută în căldură. Dacă totuşi ieşim afară în miezul zilei, e bine avem apă la noi, să evităm asfaltul încins şi să căutăm locurile umbroase. Dacă oamenii suportă mai uşor canicula mergând pe stradă, pentru câini este infinit mai greu, temperatura resimţită de ei pe asfaltul încins fiind de peste 40 – 50 de grade şi le poate arde pernuţele.

Şi deplasarea cu autoturismul poate fi periculoasă în anumite cazuri pentru animale. O maşină încinsă la 40 de grade în 10 minute este cuptor, este suficient încât să-i crească temperatura de la un normal de 38 - 39 de grade până la 42, care înseamnă stare de inconştienţă, posibil chiar comă, dacă nu este tratată urgent. Aşadar nu lăsaţi câinii în maşină dacă e caniculă.

Nu trebuie să ne surprindă faptul că un animal de companie se poate deshidrata chiar şi atunci când are un bol cu apă la dispoziţie.

Sunt organisme vii care au nevoie de apă proaspătă, au nevoie de apă curată, de aceea la finalul zilei sau maximum a doua zi apa trebuie schimbată.

Vizualizări: 1,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: