Sfaturile epidemiologilor pentru sărbători liniștite. Târgu Jiu poate ieși din scenariul roșu!

Târgu Jiu ar putea ieși cât de curând din scenariul roșu, având sâmbătă o incidență de 3,01 cazuri de Covid la mia de locuitori în 14 zile, cu tendință de scădere de câteva zile. În prag de sărbători, epidemiologii vin cu sfaturi pentru sărbători liniștite. Cele mai importante lucruri presupun evitarea aglomerației în magazine, purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței fizice. Sunt, de altfel, lucruri care au fost repetate obsesiv în pandemie, dar pe care nu toată lumea le respectă. „Nu mă întâlnesc numai cu tine, ca unică persoană, ci mă întâlnesc cu toate persoanele cu care tu te-ai întâlnit în ultimele trei, patru zile”, este avizul epidemiologilor.

Pentru a avea sărbători în liniște, fără restricții dure și cu o rată cât mai scăzută de infectare, medicii vin din nou cu aceleași sfaturi pe care le-au transmis în lunile de pandemie. “Suntem în faza în care discutăm. Cu siguranță se vor lua măsuri de țin de limitarea accesului persoanelor între anumite ore, dar încă le discutăm și le analizăm. Ține de fiecare cetățean în parte. Poți să te duci să faci cumpărăturile o dată pe săptămână. Nu ai nevoie să te duci în mall, în supermarket în fiecare zi. Mi-e greu să cred că un cetățean are de cumpărat în fiecare zi câte ceva”, a spus medicul Ramona Vasile, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Masca și distanța față de cei din jur ne pot ține departe și de virus. Epidemiologii avertizează că atunci când ne întâlnim cu o persoană e ca și când ne-am întâlni cu toate persoanele cu care s-a văzut aceasta în ultimele zile, iar virusul se răspândește rapid după cum se vede deja atât în statistici, cât și în spitale. „Dacă suntem conștiincioși, putem face cumpărături o dată pe săptămână să evităm aglomerația, să purtăm masca de protecție corespunzător, să păstrăm distanța față de cei din jur. Noi, epidemiologii, spunem așa: Nu mă întâlnesc numai cu tine, ca unică persoană, ci mă întâlnesc cu toate persoanele cu care tu te-ai întâlnit în ultimele trei, patru zile”, a mai spus medicul epidemiolog Ramona Vasile, la Radio Infinit.

Bilanțul transmis, sâmbătă, de DSP Gorj arată că, până acum, la noi au fost confirmate peste 4.007 de cazuri de Covid 19, în timp ce 192 au decedat în urma infecției.

Vizualizări: 3,318

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: