Și-a transformat locuința într-un mic muzeu. Turiștii sunt încântați!

Pasiunea pentru artă și istoria portului popular a făcut-o pe o femeie din județul Gorj să își deschidă ușile casei turiștilor care ajung în zonă. Daciana și-a transformat locuința într-un mic muzeu cu obiecte vechi de peste 100 de ani, dar și cu vase pictate manual.

Casa din Pociovaliştea, Novaci, a Dacianei Ungureanu, artist plastic şi profesor de artă decorativă, este un adevărat muzeu. Locuința adăposteşte o bogată colecţie etnografică cu piese de port gorjeneşti, peste 50 la număr, alături de vase ceramice şi tablouri pe care artista pictează motive tradiţionale.

”Casa este și casă și muzeu. D efapt, este un mod de viață pentru noi. Noi așa trăim. Aici este primul meu costum popular, lucrat de bunica mea, atunci când aveam vârsta de 3 ani. Cred că de atunci s-a sădit dragostea pentru astfel de lucruri. Cel mai vechi obiect este o cămașă. Are 100 de ani. Este o cămașă cu totul, adică are și poalele prinse de ea. Se observă că are pânză groasă de casă”, a spus Daciana Ungureanu, artist plastic.  

Atunci când vorbește despre hainele vechi pe care le-a primit moștenire din generație în generație, femeia spune că se simte cea mai bogată. ”Mă simt cea mai bogată și responsabilă de a le păstra și duce mai departe. Trăiesc într-o sărbătoare. Atunci când vin aici și le văd, se poate schimba ziua mea”, mai spune femeia.   

Pictura este o altă pasiune, iar asta se vede din creațiile ce au ieșit din mâna ei. ”Această colecție este importantă pentru mine, mă inspir. Eu nu doresc să cumpăr obiecte de pe internet, ci să le păstrez pe ale mele și mă inspir din ele”, a mai declarat Daciana.  

Fiecare obiect are o poveste aparte, iar acesta este și motivul pentru care gorjeanca nu vrea să renunțe la tradiție. Unele dintre creații ajung să fie vândute chiar și peste hotare, iar prețul unui obiect lucrat manual pornește de la 10 lei și poate ajunge și la 200 de lei.

Vizualizări: 2,990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: