Şi-aşa-mi vine uneori, Să dau cu căciula-n flori

N-are cum să nu-ţi placă Mircea Dinescu, indiferent de ce spune. Nici măcar nu trebuie să fii de aceeaşi părere cu el. Discursul frust şi avântat al lui Dinescu este la fel de curajos şi de lipsit de inhibiţii ca poezia lui şi îmi aminteşte de vremurile în care poporul român se înghesuia la televizor să-l vadă pe fostul poet la emisiunea lui Marius Tucă. Pe vremea aia încă mai eram normali, dacă un tip ca Dinescu făcea audienţă. Acum, săracul, se zbate în nişa Realităţii TV şi face o emisiune de Muppets Show cu nesăratul cu voce subţire Stelian Tănase. De-abia când iese din acel cadru rigid, cu bărbosul care i le ridică la fileu, devine din nou spectaculos. Invitat la emisiunea ”Ora de foc” alături de alte 10 (cred) persoane, Dinescu a vorbit doar el, cu toate încercările moderatoarei de a-l struni. Se discuta despre gestul poliţiştilor de a-şi arunca caschetele în curtea Palatului Cotroceni. Un pedelist din studio a apucat să spună că asta înseamnă batjocorirea simbolurilor patriei. Dinescu i-a replicat simpatic: ”Ce simboluri, dom'le?! Simboluri sunt doar în poezie!”.

Şi, într-adevăr, aşa cum acţiunea (şi mai ales scandările) poliţiştilor mi s-au părut exagerate, la fel de exagerată mi se pare şi atitudinea asta indusă de preşedinţie cum că miliţienii şi-au bătut joc de simbolul naţional. Îmi pare rău, dar eu nu-s patriot. N-am fost niciodată şi nu voi fi. N-am făcut nici armata, deci habar n-am ce înseamnă rahatul ăla de pe şapcă. Ştiu doar că e-n firea românului să dea cu basca de pământ, atunci când e supărat. După mine, a fost, probabil, cel mai firesc gest de la acel miting. Vorba lui Dinescu, oamenii sunt mai preocupaţi de rata la bancă şi de ce să pună pe masă copiilor decât de-a fi corecţi faţă de simbolurile naţionale. Ăsta ar trebui să fie simbolul nostru naţional: pâinea şi brânza. Parcă aud vreun mic Caţavencu din opoziţie: nu vă bateţi joc de pâinea şi brânza cetăţenilor, stimaţi guvernanţi!

Altfel, la ce să ne aşteptăm şi de la poliţişti? Că doar de aia s-au făcut bancuri despre ei. Unor oameni nu foarte inteligenţi nu putem să le pretindem să se comporte demn atunci când sunt umiliţi. Dar, pe de altă parte, nici nu putem pretinde bugetului statului să se dilate la comandă. De salariile astea sunt bani, zic parlamentarii. Doar că, în loc să taie în carne vie şi să dea afară jumătate din incompetenţi, ca să ia oamenii merituoşi salariile pe care le merită, Guvernul se comportă ca unul de stânga şi preferă să fie puţin mai rău pentru toţi, decât foarte rău pentru unii şi bine pentru alţii. O fi bine, dar mie nu-mi place chestia asta. Cine nu merită să poarte şapca aia poate oricând să se angajeze la privat sau, dacă n-are talente speciale, piaţa muncii din Occident rămâne la fel de primitoare.

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: