Şi-au căutat un loc de muncă… din obligaţie. Angajator: Statul îi încurajează!

Mini-bursa locurilor de muncă a fost un eşec în Gorj. Doar câteva zeci de persoane s-au prezentat la selecţia pentru un job în domeniul gastronomic. Mare parte erau din rândul şomerilor care au venit la bursă de teamă să nu rămână fără banii de la stat. Angajatorii au înţeles situaţia şi s-au revoltat.

Nouă angajatori din Gorj au fost prezenţi cu oferte de job-uri la mini-bursa organizată vineri, 25 mai, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Doar 45 de gorjeni în căutarea unui loc de muncă au fost prezenţi la selecţie.

Angajatorii au plecat aşa cum au venit, asta pentru că majoritatea celor prezenţi la eveniment au venit doar ca să semneze tabelul de prezenţă. Nu îşi căutau un post. Administratorul unui hotel din Târgu Jiu s-a arătat revoltat. „Nu vor să se angajeze, că au ajutor social. Avem posturi de bucătar, ospătar şi barman. O doamnă cu care am vorbit a spus că oricum nu vine pentru angajare. Am vorbit cu o fată care este tot navetistă. I-am luat datele, să vedem dacă îşi găseşte gazdă, dar nu vin, că statul îi încurajează, le dă ajutoare, le dă de toate. De aceea nici nu vin la muncă, că spun de ce să vină pe minimul pe economie, că îmi dă statul mai mult de jumătate. Noi plătim în funcţie de calificarea pe care o au”, a spus Mirela Bălănescu.  „Eu vin, dar am programul din Rovinari”, i-a replicat femeia când a auzit spusele angajatoarei.   

O altă femeie din Drăguţeşti a venit tot pentru a nu pierde indemnizaţia de la stat. „Sunt obligată să vin, pentru că sunt în şomaj. Altfel îl pierdeam. Înainte am lucrat la Lexi Star. Am probleme cu ochii şi trebuie să le rezolv mai întâi”, a spus Valentina Buşan.  

Aduce moldoveni la pensiune

Nici posturile oferite de administratorul unui hotel din staţiunea Rânca nu au fost tentante pentru şomeri. „Cam greu cu a găsi oameni pentru prestări servicii în turism. Foarte greu cu bucătarii. Majoritatea pleacă la mare, iar la Rânca, cu deschiderea Transalpinei, a crescut numărul de turişti. În schimb, ne pregătim, din nou, să aducem moldoveni. Cum am făcut şi iarna aceasta. E mai greu cu actele, pentru că nu ne dă statul posibilitatea să le facem carte de muncă, ei având voie doar trei luni să stea pe teritoriul nostru. Bucătarii iau în jur de 100-150 lei pe zi, în funcţie de ce ştiu să facă”, a explicat Constantin Pănescu.    

O singură angajare

La această mini-bursă, doar o persoană a fost angajată pe loc. De asemenea, o tânără din Peştişani a plecat optimistă după o discuţie cu un angajator. „Eu caut loc de muncă de ospătar, am calificare. Nu am mai lucrat decât 6 luni. Sper să mă cheme, am vorbit cu un agent economic, a rămas să vorbim peste câteva zile pentru mai multe detalii. Salariul este atractiv, şi programul. Eu sunt din Peştişani, iar locul de muncă e la Arcani, e în apropiere, e bine şi cu naveta”, a spus Maria Popescu.

Reprezentanţii AJOFM Gorj spun că frecvent se întâmplă astfel de situaţii. „Ca de obicei, sunt persoane care vin doar să bifeze că s-au prezentat, iar altele chiar îşi caută cu adevărat un loc de muncă. Asta este, asta este piaţa muncii”, a conchis Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Vizualizări: 2,091

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: