Simpozion susţinut de spanioli la Bustuchin

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, a fost ieri gazda unui simpozion despre cooperativele agricole şi plantaţiile de fructe de pădure, ca mijloc de atragere a fondurilor europene. Primarul Ciocea a avut alături doi reprezentanţi ai unor mari cooperative spaniole care se ocupă cu cultivarea murelor şi a zmeurii şi care au încercat să-i convingă pe cetăţenii din Bustuchin şi comunele învecinate să se asocieze şi să-şi cultive terenurile. La simpozion au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Direcţiei Agricole Gorj, care le-au prezentat oamenilor măsurile pentru care pot opta până în anul 2020.

Simpozionul despre cooperativa agricolă „Deschişi către viitor” a reunit ieri mai mulţi tineri agricultori din comuna Bustuchin, dar şi din localităţile limitrofe, interesaţi să-şi cultive terenurile cu fructe de pădure. Primarul Ion Ciocea s-a declarat încântat de numărul mare de tineri care au participat la simpozion, declarând că ei sunt viitorul comunei şi că ei trebuie să cultive în continuare terenurile agricole ale comunei. „Aş vrea să vă spun că acesta este mai mult un atelier de lucru în care încercăm să vă convingem că viitorul tuturor comunelor din această ţară constă în cultivarea terenurilor agricole. Vrem ca toate localităţile să primească informaţii de la cei care au reuşit în acest domeniu, prietenii noştri din Spania. Vrem ca voi toţi să accesaţi fonduri europene privind exploataţiile agricole, ca să nu mai vedem terenuri pline de ciulini sau mărăcini. Preşedintele celei mai vechi cooperative din Spania este prezent pentru a vă explica cum se dezvoltă o astfel de afacere, care sunt bazele şi să vă îndrume”, le-a transmis primarul Ion Ciocea celor prezenţi la simpozion.

La întâlnire a participat delegaţia spaniolă formată din preşedintele Grupului PR Glinbens Consulting SRL, Guzman Aparicio, dar şi preşedintele şi fondatorul celei mai mari cooperative din regiunea Catalunya. Aceştia le-au vorbit oamenilor despre cum au evoluat în Spania aceste cooperative şi despre beneficiile financiare pe care le pot avea tinerii care îşi vor asocia terenurile agricole în vederea cultivării. „Scopul nostru este să schimbăm mentalitatea cetăţeanului cu privire la aceste cooperative. În cadrul simpozionului am avut agricultori din Spania care le-au vorbit celor prezenţi despre cultivarea fructelor de pădure, despre asocierea terenurilor, despre cum a evoluat agricultura în Catalunya”, a spus Guzman Aparicio, preşedintele Grupului Glinbens.

Tinerii prezenţi la simpozion s-au declarat deschişi să încerce astfel de asocieri. „Am fost invitaţi de domnul primar să vedem cum ne putem asocia terenurile ca să cultivăm fructe de pădure. Este o ideea bună care merită încercată, mai ales dacă o să primim sprijin. Este păcat de terenuri să rămână necultivate”, a spus un cetăţean al comunei Bustuchin.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: