AMBIŢIE: A fost cioban la alţii, acum are propria turmă de oi

A fost ani la rând cioban la alţii, dar acum şi-a văzut visul cu ochii. La numai 25 de ani, Ion Popescu din Polovragi are propria turmă de oi. Vecinii au numai cuvinte de laudă la adresa tânărului care s-a realizat prin muncă, în ciuda greutăţilor.

Ion Popescu nu provine dintr-o familie de oieri, însă greutăţile vieţii l-au făcut să meargă la câmp cu oile localnicilor. Banii pe care îi primea de la crescătorii de animale din comună nu i-a cheltuit pe ţigări, băutură sau distracţii. Tânărul povesteşte că a pus ban pe ban pentru a-şi îndeplini visul şi anume de a avea propria turmă de oi. „Eu eram ciobanul altora, mergeam cu oile lor la câmp şi de multe ori visam să am propria mea turmă. Toţi banii pe care i-am luat simbrie i-am băgat în oi. Mi-am cumpărat câte o oaie, două, iar acum am aproximativ 200 de oi. Am vreo 60 de miei, însă de Paşti voi tăia cam jumătate, restul îi voi da la arabi. Nu am timp de discotecă sau de petreceri. Tot timpul sunt în mijlocul oilor. De când încep să fete şi până termină trebuie să stai între ele,  numai în picioare, pentru că dacă nu le pui să sugă măcar o lingură, când oaia fată, mieii înţepenesc de frig şi mor. Astfel, ai mai pierdut un an degeaba pe lângă ele”, a declarat Ion Popescu.

cioban_1

Tânărul spune că niciunul dintre membrii familiei sale nu se ocupă de oierit: mama sa este plecată de câţiva ani la muncă în străinătate, tatăl este şofer la o firmă, iar fratele său locuieşte la Târgu Jiu. „Eu am treaba mea, nu depind de veniturile familiei. Tatăl meu nu a fost o zi cu oile, nu are treabă cu mine. Eu merg cu ele, eu le îngrijesc, iar acum de banii pe care îi voi lua de Paşti, pe miei îmi voi lua alte oi. Îmi doresc să ajung la o turmă de 300 de oi fătătoare”, a precizat Ion Popescu.

Vecin: Un copil ca el se naşte o dată la 100 de ani

Vecinii tânărului au numai cuvinte de laudă la adresa lui. „Un copil ca el se naşte o dată la 100 de ani. A slugărit pe la alţii ani de zile, a fost cioban pe la oameni, iar toţi banii pe care i-a luat simbrie i-a băgat în oi. În anul 2003 nu avea nici o oaie, iar acum face concurenţă ciobanilor înstăriţi. Are o turmă frumoasă, dar nu se dă înapoi de la muncă. A avut simbrie şi astă vară pentru că a mai luat şi oile altora în turma lui. E greu pentru că stai prin frig, el doarme sub cerul liber când nici în casă nu poţi să stai fără căldură ca lumea, din cauza gerului. Oile trebuie păzite de lupi şi supravegheate când fată”, a declarat Ion Pătruescu, vecinul său. Acesta spune că exemplul tânărului ar trebui urmat şi de alţii. Chiar dacă Ion Popescu nu se gândeşte la însurătoare, vecinii spun că i-ar trebui o fată cuminte şi harnică. „Sunt copii care stau prin baruri, beau, se droghează, fac scandaluri, iar părinţii plătesc. Pe el nu-l ajută nimeni, tatăl său e şofer, nu are treabă cu el. Băiatul îşi câştigă singur existenţa şi îi place ceea ce face. Nu are timp de discoteci, i-ar trebui o fată cuminte şi harnică, nu una care să ştie doar să-i utilizeze cardul”, a menţionat Ion Pătruescu.

Vizualizări: 797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: