Satul unde morţii nu mai pot fi îngropaţi până la toamnă

Gorjenii din satul Dumbrăveni, comuna Crasna, se roagă să nu le moară bătrânii până la toamnă, din cauză că nu mai au unde să-i îngroape. Asta pentru că preotului din localitate i s-a interzis să mai folosească cimitirul situat în apropierea unui pârâu. Autorităţile locale au identificat un teren la marginea satului în vederea amenajării unui alt cimitir. În momentul de faţă, au fost demarate procedurile în vederea obţinerii avizelor necesare.

Cimitirul din satul Dumbrăveni nu mai poate fi folosit, după ce localnicii au sesizat autorităţile de faptul că nu mai pot folosi apa din fântâni. „Oamenii au făcut foarte multe sesizări privind cimitirul din satul Dumbrăveni Vale pentru că au fântâni în stânga, fântâni în dreapta şi nu pot folosi apa. În apropierea cimitirului este şi un curs de apă, pârâul Sunătoare, iar la 70-80 metri se află şcoala. Cei de la Mediu au interzis preotului să mai îngroape în acel cimitir”, a declarat Dumitru Blându, viceprimarul de la Crasna.

Pe de altă parte, oamenii se tem că nu vor avea unde să-şi îngroape morţi. „Nu ştim unde vom îngropa morţii, dacă preotul nu mai permite să se facă înmormântări în acel cimitir. Am înţeles că cei de la primărie vor amenaja un alt cimitir, însă durează câteva luni. Acum nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu moară vreun bătrân în această perioadă”, a declarat un localnic.

Autorităţile locale de la Crasna au început demersurile pentru amenajarea unui nou cimitir. „Am identificat un teren la marginea satului, lângă Pădurea Mănăstirea, proprietatea primăriei. Printr-o hotărâre a Consiliului Local s-a stabilit ca acel teren să fie destinat unui nou cimitir. Noul cimitir va fi mult mai mare, se va întinde pe 3200-3400 mp, în timp ce actualul cimitir are 1500 mp. Aici mormintele sunt foarte înghesuite, iar oamenii au ajuns să se certe şi pe 80 de centimetri. Terenul pentru noul cimitir a fost deja împrejmuit, este înscris la Cadastru. Am contactat un proiectant pentru a estima valoarea lucrării, însă trebuie autorizaţii şi avize. De asemenea, trebuie dotat cu clopotniţă şi şopron. Sperăm să-l dăm în folosinţă până la toamnă”, a menţionat viceprimarul Dumitru Blându.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: