Sindicalist din CE Oltenia: Vor să iasă oamenii din sistem cu picioarele înainte!

Deși a fost publicat de mai bine de o săptămână modelul adeverinței pe care ar trebui să o primească minerii și energeticienii din Gorj să poată ieși la pensie mai devreme, până acum nicio astfel de adeverință nu a fost eliberată. Oamenii se plâng că șefii din subunități spun că nu au primit nicio dispoziție să completeze acest document. Situația a scandalizat și unii lideri de sindicat. “Vor să iasă oamenii din sistem cu picioarele înainte”, spune sindicalistul Manu Tomescu.

Din 6 aprilie, a fost publicată adeverința tipizată ce trebuie completată de cei din Complexul Energetic Oltenia pentru ca oamenii să se poată pensiona anticipat. Chiar din a doua zi, mai mulți mineri și energeticieni au mers și au solicitat documentul, dar au avut parte de o surpriză neplăcută.

„Nu s-a eliberat nicio adeverință. Cu toate că adeverințele sunt puse pe site-ul Casei Naționale de Pensii, sunt colegi disperați. Au solicitat de a doua zi. S-au făcut bilețele, tabele, la Casa de Pensii, se îngrămădesc cei care au ieșit din sistem, pensionarii, dar salariații companiei merg la birourile de resurse umane din subunități și li se spune că nu au primit nicio dispoziție de la conducere să elibereze aceste adeverințe. Chiar și-așa, există un mare semn de întrebare”, a spus Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Tomescu susține că blocajul ar fi gândit ca să tragă de timp. „Vor să ducă oamenii până în decembrie. Trag de timp și nu fac altceva decât să blocheze șansa acestor oameni. Se pun blocaje de sus până jos în așa fel încât minerii și energeticienii să iasă din sistem cu picioarele înainte sau când ies, să iasă gata șubreziți, cu boli grave și, după un an, doi de pensie, să se curețe, ca să rămână bani la bugetul de pensii pentru beneficiarii pensiilor speciale. Eu nu mă pot împăca cu așa ceva”, a mai atras atenția sindicalistul Manu Tomescu, într-o emisiune la Tele3.

După ce vor obține adeverința, oamenii își pot completa dosarele de pensionare, iar cei de la Casa de Pensii să se pronunțe asupra solicitării lor. Minerii și energeticienii s-ar putea pensiona chiar de la 52 de ani dacă au lucrat 25 de ani în producție, în condiții speciale, și au 30 de ani de vechime totală în muncă. 

Vizualizări: 2,561

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: